Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 13. јун 2016.

KOLAČ OD SPELTINOG BRAŠNA SA VIŠNJAMA





Recept učestvuje u igrici










Volim da pravim kolače sa brašnom koje nije pćenično. Na mom blogu će te naći kolače sa kukuruznim brašnom a evo sada i jednog sa speltinim mekim brašnom. Probajte, možda vam se dopadne.











POTREBNE NAMIRNICE:


- 4 komada jaja
- 1 šolja šećera (2dl)
- 1 kesica vanilin šećera
- pola šolje ulja
- 1 šolja jogurta
- 2 šolje speltinog mekog brašna (ne pune do vrha)
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g višanja
- 2 šake integralnog kornfleksa
- 150 g šlag krema sa ukusom slatke pavlake
- po uputstvu sa kesice mineralne vode
- 1 dl soka od jabuke
- cele višnje za ukrašavanje




















PRIPREMA:


Višnje očistite od koštica a deo višanja sa drškicama ostavite za ukrašavanje kolača.

Šlag krem umutite sa mineralnom vodom prema uputstvu sa kese i ostavite na hladnom, dok ne napravite kolač.

U dublju posudu za mućenje izlomite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer i sve ručno žicom umutite.

Dodajte ulje i opet žicom umutite, da dobijete gustu kremastu smesu.

Sada dodajte jogurt i promešajte. 

Brašno sa praškom za pecivo dodajte u ovu vlažnu smesu i žicom promešajte da se brašno sjedini i testo postane žitko. Testo treba da bude gusto ali da ipak može da se curi.

Pripremite manji pleh za pečenje i stavite papir za pečenje. Na dno stavite izdrobljeni integralni korn fleks. 

Preko sipajte testo i poredjajte očišćene višnje. Malo ih pritisnite, zagladite testo da višnje malo ulegnu u testo. 

Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni dok kolač ne porumeni. Izvadite ga iz rerne i zajedno sa papirom izvadite iz pleha i stavite na kuhinjsku krpu a drugom pokrite odozgo. Ostavite da se ohladi.

Kolač preručite na tacnu ali tako da donji deo kolača bude gore i skinite papir. Zalite kolač sokom od jabuke. Premažite kolač umućenim šlag kremom. Prošarajte viljuškom odozgo i ukrasite celim višnjama. 

Dodatno kolač ohladite. 

Secite na kocke i poslužite. 

Kolač je bolji kada odstoji, tj. tek sutradan.

Umesto integralnog korn fleksa možete da stavite seckane orahe ili lešnike, koje ja nisam trenutno imala pa sam uradila ovako.

















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.