Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

среда, 13. јул 2016.

DŽEM OD JABUKA BEZ ŠEĆERA

Džem od jabuka je zdrav i možete ga spremati u bilo koje doba godine, jer jabuke mogu da se nadju u prodaji tokom cele godine. Najbolji džem, bar za mene, je ovaj koji se pravi od prvih letnjih jabuka. One su specifične strukture, sipkave a vodene i dovoljno slatke da u džem ne mora da se dodaje šećer. Samim tim i prilikom kuvanja se vrlo brzo skuvaju i raspadnu, za razliku od jesenjih jabuka koje su malo žilave pa se samim tim i tokom kuvanja duže kuvaju a i ostaju ne raskuvani komadi jabuke pa je džem od ovakvih jabuka bolje izmiksati u kašu.
POTREBNE NAMIRNICE:


- 5 kg očišćenih jabuka
- 1 kašika tečne vanile
- 1 kašika limunovog soka
- 2 dl vode


PRIPREMA:


Jabuke oprati, oljuštiti i odstraniti sredinu sa košticama. 
Očišćene jabuke staviti u lonac, dodati vodu i staviti na ringlu da se kuvaju. Dok jabuke ne počnu da kuvaju u vodi neka bude viša temperatura. Kada počnu da kuvaju smanjite na 3, kod mene numeracija ide do 9, poklopite i pustite da se jabuke kuvaju. Povremeno promešajte. Kada ukuva sva voda i jabuke se raspadnu i pretvore u kašu, dodajte limunov sok i vanilu. 
Vrele jabuke sipajte u tegle do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite teglu naopačke tj. na poklopac. Tegle pokrite ubrusom i ostavite da se ohlade. Sada ih vratite u prvobitni položaj i odložite u špajz.

Ovaj džem je bez šećera, pa mogu da ga koriste i dijabetičari. Kada otvorite teglu čuvajte je u frižideru i gledajte da je upotrebite u što kraćem roku, jer hoće da se ubudja pošto ne sadrži konzervans. 
Najbolje je da džem sipate u male tegle, praktičnije su za upotrebu baš zbog toga što u džemu nema šećera ni konzervansa.
Jabuke možete kada se skuvaju da izmiksate štapnim mikserom i da dobijete kašu od jabuka. U prvom slučaju jabuke se osećaju red ostanu komadići, koji se nisu raskuvali. U mom slučaju su radjene obe varijante. Zavisi šta više volite pa tako i postupite. 

Boja džema će varirati i zavisi od vrste jabuka. U postu se vide četri različita džema a svi su od jabuka.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.