Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

субота, 16. јул 2016.

LETNJA TORTA SA KUPINAMA I KAJSIJAMA











Kolač napravljen u kombinaciji kupina i kajsija sa vanilin kremom je nešto što će te želeti da probate a onda i da zatražite repete.












POTREBNE NAMIRNICE:


Za koru:

- 6 komada jaja
- 200 g šećera
- 1 kašika tečne vanile
- 2 kašike ulja

- 6 kašika brašna
- 10 komada kajsija
- 400 g kupina


Za fil:

- 6 kašika brašna
- 3 kašike kukuruznog skroba (gustin)
- 10 kašika šećera
- 5 dl mleka
- 100 g margarina ili putera
- 2 kašike tečne vanile
- 3 žumanca

I još je potrebno:

- 200 ml slatke pavlake (ne biljne)
- kupine za ukrašavanje














































PRIPREMA:


Prvo pripremite voće. Operite i kajsije očistite i isecite na kriške a kupine dobro ocedite. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i složite voće naizmenično red kajsija, red kupina i to još 2 puta, tako da dobijete 3 reda sa kajsijama i 3 reda sa kupinama. Ostavite sa strane dok ne umutite testo.

Za testo u dublju posudu izlomite jaja, dodajte šećer i vanilu i umutite mikserom da jaja postanu penasta. Dodajte brašno i ulje i lagano promešajte. Testo kašikom sipajte preko voća tako da svo voće bude pokriveno. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se peče dok ne porumeni, oko 15 minuta. Izvadite pleh iz rerne, pokrite ubrusom i ostavite da se prohladi. Uzeti veći poslužavnik i staviti preko kore i okrenuti je na tacnu tako da voće bude odozgo. Pažljivo skinuti papir da ne bi povukli i voće prilikom skidanja papira. Koru presecite na 2 mesta da dobijete 3 trake. Ukrojite ih i ostavite sa strane dok ne napravite fil.

U dublju posudu stavite žumanca i šećer sa vanilom i umutite da žumanca pobele. Dodajte brašno, gustin, i promešajte. Mleko stavite da se greje. Odvojite pola mleka i pomešajte sa umućenim žumancima da se dobije smesa koja je dosta retka. Ulijte i drugi deo mleka, sve promešajte i vratite u posudu u koju je već bilo mleko i na tihoj vatri dokuvajte krem uz stalno mešanje. Krem treba da bude dosta čvrst. Umešajte puter i mikserom umutite da se puter otopi. Krem podelite na 2 dela i ostavite par kašika za odozgo.

Deo krema nanesite na koru preko voća. Uz pomoć veće špatule ili noža stavite drugu koru preko krema. Opet nanesite krem i teću koru. Namažite poslednju koru sa ono malo krema, koje ste odvojili.

Ohladite tortu u frižideru. Umutite slatku pavlaku sa tečnom vanilom, a po uputstvu sa pakovanja. Nanesite na tortu sa svih strana a najviše odozgo. Uz pomoć 2 kašičice izvucite šlag i napravite redove i šaru. Odozgo i okolo torte poredjajte kupine. Stavite da se dobro rashladi. Najbolje da tortu pravite dan ranije.

Tortu secite na parčiće i poslužite.















Prijatno!

Slatka pavlaka ne sme da bude biljna, u mom slučaju je korišćena slatka pavlaka Moja kravica-Imlekova plava. Tečnu vanilu radi Dr.Oetker.

Tortu možete da napravite u jednoj brzoj varijanti, ako nemate vremena da čekate da se torta hladi do sutradan, tako što će te da za krem upotrebite instant puding od vanile, koji se ne kuva, 2 kesice, a za okolo 200 g šlag krema u prahu, koji umutite sa mlekom ili gaziranom vodom.  

Moj savet je da ipak tortu  napravite po receptu.












Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.