Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 29. април 2016.

FARBANJE JAJA ZA VASKRS
VASKRS  je naveći hrišćanski praznik. To je dan kada je Isus Hrist vaskrs i zato se taj dan slavi. Na Veliki petak je Isus Hrist razapet na drveni krst. Kada je umro na krstu, njegovo mrtvo telo je položeno u grob na čiji je ulaz stavljen veliki kamen. Trećeg dana od smrti, po Novom zavetu, on je uskrsnuo. Prve su ga videle Marija Magdalena i jedna njena sledbenica, a posle toga se prikazao i dvojici svojih učenika. Simbolika Isusove smrti je verovanje da je Isus došao svojom smrću i uskrsnućem da spasi čitav svet. Na krstu je umro kako bi sve ljude otkupio od greha a svojim uskrsnućem je raskinuo lance smrti, čime je život pobedio smrt. Poruka Uskrsa je da je ljubav pobedila smrt, da je Isus živ. Uskrs se slavi tri dana i to Veliki četvrtak, Veliki petar i Velika subota a vrhunac je bdenje u noći uoči Uskrsa. Priprema za Uskrs je četrdesetodnevni post, kao vreme sećanja na krsna obećanja i pokore.
Slavljenje Uskrsa je odredio Crkveni Sabor u Nikeji još 325. godine. U Egiptu je ukrašavanje i darivanje jaja na Uskrs bila tradicija stotinama godina. Razmenjivala su se crvena jaja kao simbol kraja Isusovog života i njegovog uskrsnuća. Simboli Uskrsa su i zeke i pilići a jaja se sada farbaju osim u crvenu boju i mnoge druge boje i na razne načine. Prvo jaje se ofarba u crvenu boju i to je Čuvar kuće ili Čuvarkuća i to se jaje čuva do sledećeg Uskrsa, kada se ofarba novo jaje u crvenu boju a čuvarkuća iz prethodne godine se zakopa pored vinove loze.Citat iz Biblije:

Po suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše, opaziše da je kamen od groba odvaljen; a bijaše vrlo velik.
Zatim anđeo reče ženama: "Znam, vi tražite Isusa Nazarećanina raspetoga. Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu kako reče! Dođite i vidite mjesto gdje je ležao. Sjetite se samo što vam je navijestio dok je još bio u Galileji, kad je govorio: Sin čovječji treba da bude predan u ruke grešnicima, da bude raspet i da treći dan uskrsne. Potecite žurno i javite njegovim učenicima, i Petru, da je ustao od mrtvih. I gle, on pred vama ide u Galileju, ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče. Eto, rekoh vam."
A one se žene sjetiše riječi Isusovih, brzo otiđoše s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše da obavijeste njegove učenike. I gle, Isus im iziđe ususret govoreći "Zdravo!" One poletješe k njemu, obujmiše mu noge i ničice mu se pokloniše. Tada im Isus reče: "Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!


POTREBNO JE:

- jaja
- boja za jaja u prahu
- boja za kolače u tečnom stanju
- tempere
- flomasteri
- lak za nokte
- pirinač
- ulje
- šarena hartija
- cveće ili lišće
- ljuska od luka
- boja za kolače u prahu
Klasično kuvanje jaja


Izbeljivanje jaja

Jaja pre prisanja sundjerom

Izbeljena jaja


JAJA FARBANA LAKOM ZA NOKTE


JAJA FARBANA NA PARI


JAJA FARBANA BOJOM ZA KOLAČE


JAJA FARBANA BOJOM ZA JAJA


JAJA FARBANA U LUKOVINI


JAJA FARBANA U PIRINČU
PRIPREMA:

Jaja operite i stavite u odgovarajuću posudu, nalite vodu i stavite malo soli. Kuvajte jaja na tihoj vatri da ne bi popucala.

Boju u prahu pripremite po uputstvu sa kesice i spustite kuvana jaja, prokuvajte par minuta i izvadite iz boje i ostavite na papirni ubrus da se osuše.

Tečnu boju za kolače sipajte po jednu kap u najlon kesicu ili na kesu sipajte po jednu kap više boja i kroz boju provucite jaje da se našara.

Jaja mogu da se stave u metalnu korpicu od friteze koju će te da stavite na posudu sa vodom ali da jaja budu iznad vode. Kada se stvori para i jaja oznoje pospite ih bojom u prahu. Dobićete interesantna šarena jaja.

U šaću sa vodom dodajte lakove za nokte recimo 2 ili 3 boje. Promešajte i stavite jaje i promešajte. Jaje izvadite i ostavvite da se osuši.

Uznite 2 kašike pirinča i stavite u kesicu ili čašu sa poklopcem. Dodajte par kapi tečne boje za kolače, protresite da se pirinač oboji i ubacite jaje. Protresite zajedno jaje i pirinač i dobićete interesantnu šaru.

Jaja možete da ofarbate na klasičan način farbom iz kesice ili ukrasite ih flomasterima.

Možete ih farbati i temperama ili zlatnom, srebrnom bojom, tehnikom voska.

Možete osušene ljuske od luka da iseckate i jaja obložite ljuskom, stavite u čarapu, zavežite i stavite da se kuvaju. Posle kuvanja odstranite čarapu i ljusku.
Na jaja možete da stavite razne cvetove ili listiće interesantnih oblika, zamotate ih u čarapu i kuvate u boji ili lukovini.

Možete da koristite i tehniku dekupaža sa salvetama.

Mogu da se rade i mozaici od polomljene ljuske od jaja ili šarenog papira koji se lepe belancetom za jaje.


Evo jedan od načina farbanja sa lukovinom: Količina jaja po želji, lukovina kojom ćete prekriti jaja sa svih strana, 1 kašika ulja, 1 kašika soli, malo bibera, 1 kašika sirćeta i voda da prekrije jaja. Sve kuvati zajedno oko 2 sata na laganoj vatri.


Izbeljena jaja možete da farbate i tako što kesicu boje za kolače u prahu rastvorite u čaši vrele vode. Potopite jaje i ostavite dok ne primi boju do željene nijanske.

Ima još puno načina na koja mogu jaja da se ofarbaju samo pustite mašti na volju. 

Ofarbana jaja premažite faticom umočenom u ulje da bi imala sjaj.


Savet: Da bi izbeleli jaja stavite ih u vodu sa sirćetom i solju. Na 1,5 l vode doda se 1 l alkoholnog sirćeta i nekoliko kašikica soli. Sve kuvajte 15-20 minuta i sva nečistoća će izaći u vodu. Prospite tu vodu i sipajte čistu. Sada svako jaje protrljajte sundjerom i isperite ispod mlaza vode. Dobićete potpuno bela jaja.
Srećan Vaskrs!Evo još nekih sličica od ranije:


Prijatno!
Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.