Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

субота, 20. фебруар 2016.

POGAČA OD INTEGRALNOG LUDOG TESTA

















POTREBNE NAMIRNICE:


 - 500 g brašno T-500 
 - 300 g integralno pšenično brašno 
 - 1 kocka kvasca 
 - 1 kašičica šećera 
 - 1 kašičica morske soli 
 - 2 dl tople vode 
- 1 dl hladno cedjeno suncekrotovo ulje 
- 1,5 dl kefir 























PRIPREMA:



U dublju posudu sipajte oba brašna i u sredinu brašna izmrvite kvasac. Dodajte toplu vodu i šećer i malo promešajte i ostavite da se kvasac otopi. Promešati kašikom i dodati morsku so, ulje i kefir i mikserom, nastavci za testo, umutite testo. Ako se testo lepi dodajte još malo brašna a ako je suvo još malo tople vode. Testo treba da se muti dok se ne dobije kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude. Testo preliti sa malo ulja i odmah ga prebacite u najlon kesu. Izbacite vazduh iz kese i odložite na hladno mesto ili u frižider. Kada testo nadodje izvaditi ga iz kese direktno u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pesnicom testo pritisnite da se napravi velika lepinja. Pospite laneno seme ili semenke po želji. Ostavite da se odmara dok se rerna zagreje na 250 C stepeni. Staviti pogaču da se peče negde oko pola sata s tim što posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 200 C stepeni i peći pogaču još nekih 15 minuta da porumeni. Izvaditi pogaču iz rerne, poprskati sa malo hladne vode i pokriti najlonom i kuhinjskom krpom. Kada se prohladi skloniti najlon i zamotati pogaču u kuhinjsku krpu. Pogaču izlomiti na komade i poslužiti. Prijatno! Bonus savet U mom slučaju je ludo testo stajalo nekih 12 sati na hladnom odnosno zamesila sam uveče a pekla sutradan pre podne. Testo se ravna pesnicom ruke i ujedno se dobiju udubljenja u testu. Odozgo sam posula lan a vi možete i neke druge semenke ili ništa. Ovo je mala količina testa pa sam ga odmah svo upotrebila, inače od ovog testa odvojite koliko vam treba a ostatak opet ostavite u kesi na hladnom i koristite po potrebi. Prednost ovakvog testa je to što možete da ga zamesite kad imate vremena a koristite ga kada vam zatreba. Ja koristim u toku pečenja i ventilator, tako sam navikla, i u rernu još dodatno dodam šerpicu sa vodom da bi bilo više pare u toku pečenja, koja testu pomaže da se lepo ispeče.












Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.