Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 22. фебруар 2016.

KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ

Testo za ukrase za slavski kolač pravim po ovom receptu sa Sajta mogujatosama.com, jedino što moji ukrasi su napravljeni po sećanju kako je to radila moja mama i ja sam time zadovoljna, a koristim samo smesu iz ovog posta. Meni je dovoljna polovina ove količine, koja je ovde navedena. Vama prenosim ceo tekst kako se to radi, jer osnova je ista a ostalo zavisi od vašeg umeća. Nadam se da će ovaj post da vam pomogne.
“Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa. Oni su simboli naših želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljaju mir, a cvetići lepotu”.


Ukrasi od testa za slavski kolač se prave od tvrdo umešenog slanog testa.

Potrebni sastojci za testo za ukrase:

100g brašna,
100g gustina,
100ml vode.

Stavite brašno u posudu, zatim dodajte gustin i promešajte, pa polako dosipajte mlaku vodu dok ne zamesite tvrdo elastično testo.
Naš savet je da prvo napravite krupnije ukrase za koje je potrebno više testa, a zatim da preostalo testo razvijete oklagijom što tanje i pravite ostale ukrase.

Da napravite grozd prvo uzmite malo testa i rastanjite ga izmedju dlanova tako da dobijete jedan tanak valjak (traku) debljine oko 2mm a dužine 10-15cm, zatim napravite još jedan kratki valjak dužine oko 2cm. Zatim napravite oko 20 malih kuglica razne veličine i sastavite grozd. Oko jednog kraja dužeg valjka zalepite sa malo vode dva reda kuglica po 4 sa svake strane, zatim sa jedne strane kuglica zalepite kratki valjak da na njega možete da dodate još jedan red kuglica, a zatim odozgo popunite kuglicama mesta tako da dobijete bogat grozd. Dužu traku spiralno uvite tako da obrazuje peteljku.

Da napravite bure oblikujte deblji valjak dužine oko 2-3cm a širine 2 cm, zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobije utisak da je bure sastavljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.

Da oblikujete klas žita prvo napravite valjak otprilike dužine i debljine prsta malo istanjen na gornjem kraju. Zatim oštrim makazama dok držite klas u ruci odozgo naizmenično plitko zasecajte testo da oblikujete šare.

Pticu napravite od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 15cm, zatim ga samo pažljivo vežite u čvor. Gornji kraj oblikujte tako da napravite vrat i glavu ptice, a donji kraj pritisnite i išarajte po želji tako da dobijete rep price.
Za ostale ukrase smo testo prvo tanko razvili oklagijom, pa ga oblikovali na sledeći način.

Da napravite knjigu isecite 2-3 pravougaonika iste veličine, zatim ih izbockajte čačkalicom kao da su ispisani. Po sredini vodom zalepite listove testa i čačkalicom utisnite sredinu. Da vam listovi ostanu razdvojeni možete ih odvojiti čačkalicama, a malo svaki list izvite na krajevima tako da dobijete utisak prave knjige.

Kale ili zvončići se lako i brzo prave samo oštrom okruglom modlom (malom čašom, čepom, poklopcem odgovarajuće veličine) vadite male krugove testa i sa malo vode samo zalepite (stisnite) donji kraj oblikujući cvetić. Unutar cveta možete staviti prvo malu kuglicu pa je obaviti i dobiti slatke zvončiće. Cvetiće možete koristiti pojedinačno ili ih grupisati.

Da oblikujete ruže prvo od test napravite malu suzu, a zatim kružiće testa lepite oko sredine sa malo vode oblikujući latice. Kružići mogu biti iste veličine ili spolja mogu biti malo veći, po želji. Preporučujemo pošto je dno ruže dosta debelo kad se cvet prosuši da odsečete višak testa tako da ruže budu lakše i ne propadnu u slavski kolač.

Listove smo oblikovali tako što smo kružiće testa malo rukom izdužili i oštrim nožem napravili rupice koje predstavljaju reljef lista.

Od razvijenog testa još oblikujte krst, utisnite slavski pečat, ili napravite pletenicu tako što ćete testo razvući u tri ,,užeta'', pa je isplesti kaoi što pletete kosu. 

Ukrase od testa je najbolje napraviti najmanje dan ranije tako da bi se prosušili, postali lakši da ne propadaju u testo slavskog kolača i lakše se prenose na kolač. Pošto se ukrasi za slavski kolač prave dosta dugo kasno je da počnete da ih pravite kad je kolač zamešen, a i unapred priprema ukrasa za slavski kolač će vam uštedeti dragoceno vreme za pripremu Krsne slave.

Ukrasi za slavski kolač su posni tako da se mogu koristiti i u slučaju posnog slavskog kolača.Ovo su neki od načina kako se prave ukrasi za slavski kolač. Napravite one koji se vama sviđaju, ali obavezno bogato ukrasite svoj slavski kolač
Pljosnate ukrase možete uvući i sa strane tako da išarate i ivice slavskog kolača.


Ovo je slika kako izgledaju ukrasi, što će vam olakšati pravljenje istih, ali ja ove ukrase nisam pravila. Moji se vide na slikama sa slavskim kolačima, koje sam ja pravila i na sledeće 2 fotografije.

Post je sa Sajta mogujatosama.com


moji ukrasi - poskuricamoji ukrasi
Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.