Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 09. октобар 2015.

TORTA ČOKOLADNA SRCA SA UKUSOM KAJSIJE















POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 kore:


-          8 komada jaja
-          8 kašika šećera
-          4 kesice vanilin šećera
-          16 kašika brašna
-          4 kašike ulja
-          2 kesice praška za pecivo
-          8 kašika vrele vode


Za fil:


-          1 tegla džema od kajsija + (2 zamrznute pomorandže izrendane)
-          2 bočice ekstrata od kajsije (narandže)
-          ½ bočice tečne vanile
-          100 g Menaž čokolade (3 kašike kakao praha)
-          4 kašike mleka
-          4 kašike šećera
-          2 dcl vode


Za glazuru:


-          300 g Menaž čokolade
-          9 kašika mleka
-          30 g putera





















PRIPREMA:


U dublju posudu izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u penastu masu. U toku mućenja dodavati kašiku po kašiku vrele vode. Umešati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo. O d ove mase ispeći 4 kore tako što četvrtinu mase za koru sipati u plitki pleh od rerne prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu na 180C stepeni i peći dok ne porumeni a to je nekoliko minuta jer je kora tanka. Izvaditi pečenu koru iz rerne i zajedno sa papirom je ostaviti da se prohladi. Ovako uradite još 3 puta.
U mom slučaju sam umutila celu masu pa podelila na 4 kore a vi ako vam je lakše radite to pesebno za svaku koru.
Kada su se kore prohladile odvojite ih od papira i izkorijite pomoću kalupa za torte u obliku srca. Trebaju vam 3 cela srca i 3 polovine.
Ostatak kora izkidajte na krupne komade.
Dva dela usitnjenih kora pokvasite sa polovinom džema od kajsija koji ste razredili sa čašom prokuvane vode i 4 kašike šećera. U ovu masu dodajte i ekstrat od kajsije i deo vanile.
Treći deo usitnjenih kora pokvasite sa otopljenom Menaš čokoladom sa 4 kašike mleka i vanilom

Slaganje:

Na tacnu stavite jedno celo srce i jednu polovinu.Kore pokvasite sokom od kajsije.
Nanesite polovinu fila sa ukusom kajsije.
Stavite drugo srce i polovinu i utapkajte rukama da se fil zalepi za koru. Koru pokvasite sokom od kajsije i nanesite fil sa Menaž čokoladom.
Isto uradite i sa trećim srcem i nanesite drugi deo fila sa ukusom kajsije.
Preko namažite nerazredjen džem od kajsije.

Napravite glazuru tako što prvo zagrejte mleko, zatim dodajte izlomljenu čokoladu i kada se čokolada otopi umešajte puter da se dobije glatka tekstura koja se lako nanosi.
Glazuru sipajte preko torte da curi preko ivica i ostavite da se ohladi.
Tortu sam ukrasila čokoladnim mrvicama, čokoladnim suvim groždjem, belim cvetovima i dekoracijom od šećera a vi to možete da uradite po sopstvenoj želji.
Tortu ostavite do sutradan da se ohladi i svi ukusi povežu.
Secite na parčad i poslužite. 

Savet: količinu šećera možete da povećate ako volite više slatko. Ukras od šećera sam pravila od otopljenog šećera koji sam kašikom nanela na papir za pečenje prethodno namazan uljem.

U original receptu je ukus pomorandže jer je dodata u džem i  izrendana zamrznuta pomorandža i ekstrat pomorandže a u braon deo je dodat kakao prah umesto čokolade.











Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.