Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 30. јун 2015.

KOLAČ SA KOKOSOM, KEFIROM I MALINAMA






Recept učestvuje u igrici Ajme, koliko nas je .









POTREBNO JE:


Za testo:


- 1/2 tegle  kefira
- 1/2 čaše mleka
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša kokosa
- 1/2 čaše seckanih oraha
- 1 čaša žutog šećera od trske
- 1 čaša brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha



Za glazuru:


- 50 g čokolade ili 3 kašike kakao praha
- 2 kašike ulja
- 1 kašika žutog šećera od trske
- po potrebi mleka



I još je potrebno:


- 150 g svežih malina
- 1kašika kokosa




PRIPREMA:


U dublju posudu staviti žuti šećer, vanilin šećer i pomešati.
Dodati kefir i mleko.
Žicom mutiti da se šećer otopi i dobije penasta smesa.
Dodati brašno, kokos, orahe, prašak za pecivo i ulje.
Dobro sjediniti da se dobije gusto testo. Zbog kefira će izgledati kao da ste stavili kvasac, vazdušasto.
Testo sipati u manju tepsiju obloženu papirom za pečenje. 
Nekoliko kašika testa ostaviti i pomešati sa kakao prahom.
Kašikom braon smesu sipati po testu da bude šareno.
Staviti kolač da se peče u zagrejanu rernu na 180"C oko 20 minuta, možda i manje što zavisi od rerne i debljine testa a i veličine tepsije koju ste koristili. U mom slučaju mislim da je bilo i manje jer je kolač bio tanak. Kada kolač porumeni izvaditi ga iz rerne, pokriti i ostaviti da se ohladi.
Napraviti glazuru tako što čokoladu ili kakao prah pomešate sa šećerom i uljem i 2 kašike mleka i stavite na tihu vatru da se otopi i sjedini. Ako je glazura gusta dodajte još malo mleka da bi bila glatka i lepo se razlivala. U mom slučaju sam koristila kakao prah.
Preliti kolač glazurom i poredjati sveže maline po celom kolaču, dok se čokolada nije stegla. Posuti odozgo sa kašikom kokosa.
Kada se kolač ohladi seći na kocke i poslužiti.
Može dodatno preko svake kocke da se prelije čokolada koja vam je ostala od glazure.























 


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.