Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 24. април 2012.

VARIVO OD ĆURETINE SA PRILOGOM OD PIRINČA











Sastojci:


2 veće glavice crnog luka + 1 mala glavica
400 gr ćuretine /belo meso/
3 crvene sveže paprike
2 kašike suvog biljnog začina
1 veza svežeg peršuna
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike gustina
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
prstohvat bibera
voda


Za varivo:
 
2 veće glavice crnog luka
400 gr ćuretine (belo meso),
3 crvene sveže paprike
1 kašika suvi biljni začin
pola veze svežeg peršuna
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike gustina


Za pilav:
4 kašike maslinovog ulja
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
1 kašika suvog biljnog začina
prstohvat bibera
pola veze peršuna



Priprema:

Crni luk očistite i isecite na rebarca, ćuretinu isecite na kockice a papriku na štapiće. Sada u vatrostalni tiganj stavite ulje i kada se zagreje dodati luk sa prstohvatom soli  i pustiti da omekša i dobije žućkastu boju, sada dodajte meso i papriku i to malo propržite. Nalijte vodom i poklopljeno dinstajte da meso I povrće omekšaju. Pred kraj dodajte začine I gustin razmućen sa malo vode I pustiti da baci ključ I da se ukusi sjedine. Varivo ostavite na toplom  mestu. U isto vreme dok se varivo dinstalo možete da ne bi gubili vreme da skuvate pilav. U šerpu sipajte ulje, dodajte crni luk sitno iseckan ili izrendan, beli luk iseckan i pirinač I sve zajedno propržite da pirinač postane staklast. Nalijte vodom da prekrije pirinač, dodajte začine i kada prokuva, ako je potrebno dodajte još vode, smanjite vatru i ostavite poklopljeno da pirinač upije višak vode. Pred kraj isključite ringlu i ostavite pirinač na njoj sve dok drži toplotu i za to vreme će pirinač pokupiti višak tečnosti a neće se raskuvati.

Za služenje
pirinač stavite u čašu interesantnog oblika ili kalup, ja sam koristila modle za puding. Dobro napunite modle i pritisnite da nema vazduha i lagano istresite na sredinu tanjira. Okolo sipajte varivo i poslužite.

Prijatno!











ĆUREĆI MEDALJONI SA PRILOGOM OD PEČURKI I SOSOM OD SENFA












Sastojci:

Za ćureće medaljone:

400 g ćurećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
3 komada jaja
1 kašika suvog biljnog začina
50 g prezle
1/2 veze mirodjije
2 kašike maslinovog ulja

Za prilog:

4 šoljice pirinča
1 mala glavica crnog luka
400 g šampinjona
1 kašika suvog biljnog začina
4 kašike maslinovog ulja
po prstohvat bibera i origana
1/2 veze mirodjije

Za sos:

2 kašike dižon senfa
2 kašike maslinovog ulja
4 kašike brašna
jedna do dve čaše vode
2 dl kisele pavlake
prstohvat soli


Priprema:

Za medaljone potrebno je meso samleti u blenderu i dodati ostale sastojke i sve to lepo rukama umesiti. Ako je masa vodena dodati još malo prezli jer ne sme da se lepi za ruke. Doduše ja koristim 2 kašike za pravljenje medaljona, jednom zahvatam masu a drugom je prebacim u tepsiju. Znači kada se masa sjedini praviti medaljone i stavljati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Na ovaj način čuvate pleh od prljanja a i ne zalepe se za pleh.

Dok se meso peče napravite prilog. Luk izrendajte ili usitnite u blenderu i na ulju ga malo propržite, dodajte šampinjone isečene na četvrtine i kada se sve malo proprži dodajte
pirinač i njega malo propržite, nalite vodu da prelije pirinač, začinite i ostavite da prokuva, tada smanjite vatru, kuvajte pirinač još desetak minuta. Isključite ringlu i poklopljeno jelo ostavite da pokupi višak tečnosti.

Sada napravite sos i to zagrejte ulje, dodajte senf i malo ga propržite, zatim dodajte brašno i kada se i ono proprži nalite vodu, pazite da ne bude previše vode jer sos mora da bude srednje gustine. Kuvajte sos desetak minuta da se brašno skuva, sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku i sve dobro promešajte da se lepo sjedini..

Služiti tako što na tanjir stavite prilog od
pirinča zatim 2 medaljona i prelijte sosom od senfa.

Prijatno!








KOLAČ SA SMOKVAMA














Recept učestvuje u  kuvarskoj igrici  za SEPTEMBAR  2016. 




POTREBNI SASTOJCI:


- 6 komada jaja
- 1 čaša šećera
- pola čaše ulja
- 1 čaša mleka
- 1 kašika limunovog soka
- 3 čaše brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 10 krupnih svežih smokava
- 2 kašike griza
- 125 g margarina

I još je potrebna jedna teflonska tepsija okrugla ili četvrtasta.
















PRIPREMA:


Prvo tepsiju podmažite margarinom i pospite griz i složite smokve isečene na kolutove.
Uzeti dublju posudu za mućenje i u izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umutiti da bude penasto. Postepeno dodajte ulje, mleko u koje ste stavili limunov sok i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Testo prelijte preko smokvi i stavite u zagrejanu rernu a 200 C stepeni da se peče.
Kada kolač porumeni i odvoji se od tepsije izvadite kolač iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Preručite kolač na tacnu za služenje ali tako da voće dodje odozgo.
Secite kolač na trouglove, kao tortu, i služiti. Prijatno!

Možete kolač da premažete slatkom pavlakom dok je još vruć ali ne umućenom.












Prijatno!

VOĆNI KOLAČ SA KAJSIJAMA

















Sastojci:

4 komada jaja
100 g šećera
150 g margarina
3 kašike mleka
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
300 g kajsija
1 kesica vanilin šećera
šlag















Priprema:



Uzeti pleh  ili vatrostalnu činiju podmazati margarinom, posuti 2 kašičice griza peko, složiti iseckane kajsije. Posebno  umutiti penasto jaja,  šećer i vanilin šećer, dodati postepeno mleko i rastopljeni margarin /ne sme da bude vruć/ i na kraju dodati brašno pomešano as praškom za pecivo. Ovo testo sipati preko voća. Staviti u zagrejanu rernu na 200"C da se peče dok ne porumeni i odvoji se od tepsije. Za svaki slučaj možete probati testo da li je pečeno probadanjem čačkalicom, pa ako se ne lepi onda je kolač pečen. Pečen kolač izvaditi iz rerne i pokriti krpom. Kada se ohladi okrenuti kolač tako da voće dodje odozgo. Iseći kolač na kocke, ukrasiti šlagom i služiti.










Prijatno!