Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

уторак, 24. април 2012.

VARIVO OD ĆURETINE SA PRILOGOM OD PIRINČA











Sastojci:


2 veće glavice crnog luka + 1 mala glavica
400 gr ćuretine /belo meso/
3 crvene sveže paprike
2 kašike suvog biljnog začina
1 veza svežeg peršuna
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike gustina
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
prstohvat bibera
voda


Za varivo:
 
2 veće glavice crnog luka
400 gr ćuretine (belo meso),
3 crvene sveže paprike
1 kašika suvi biljni začin
pola veze svežeg peršuna
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike gustina


Za pilav:
4 kašike maslinovog ulja
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
1 kašika suvog biljnog začina
prstohvat bibera
pola veze peršuna



Priprema:

Crni luk očistite i isecite na rebarca, ćuretinu isecite na kockice a papriku na štapiće. Sada u vatrostalni tiganj stavite ulje i kada se zagreje dodati luk sa prstohvatom soli  i pustiti da omekša i dobije žućkastu boju, sada dodajte meso i papriku i to malo propržite. Nalijte vodom i poklopljeno dinstajte da meso I povrće omekšaju. Pred kraj dodajte začine I gustin razmućen sa malo vode I pustiti da baci ključ I da se ukusi sjedine. Varivo ostavite na toplom  mestu. U isto vreme dok se varivo dinstalo možete da ne bi gubili vreme da skuvate pilav. U šerpu sipajte ulje, dodajte crni luk sitno iseckan ili izrendan, beli luk iseckan i pirinač I sve zajedno propržite da pirinač postane staklast. Nalijte vodom da prekrije pirinač, dodajte začine i kada prokuva, ako je potrebno dodajte još vode, smanjite vatru i ostavite poklopljeno da pirinač upije višak vode. Pred kraj isključite ringlu i ostavite pirinač na njoj sve dok drži toplotu i za to vreme će pirinač pokupiti višak tečnosti a neće se raskuvati.

Za služenje
pirinač stavite u čašu interesantnog oblika ili kalup, ja sam koristila modle za puding. Dobro napunite modle i pritisnite da nema vazduha i lagano istresite na sredinu tanjira. Okolo sipajte varivo i poslužite.

Prijatno!











Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.