Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 23. април 2012.

MAKOVNJAČA I OREHNJAČA

















Sastojci:


Za testo sve ovo puta 2:

1/2 sveži kvasac 20gr.
400 gr. brašna
50 gr. šećera
1/8 l mleka
2 komada jaja
80 gr. rastopljenog maslaca /margarina/
korica od pola limuna
prstohvat soli


Nadev od maka:

200 gr. samlevenog maka
100 gr. šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašike meda
1/2 kašičice cimeta
ribana kora jednog limuna
1/16 l mleka
50 gr. suvog groždja


Nadev od oraha:


4 žumanca
100 gr. šećera
1/8 l mleka
250 gr. samlevenih oraha
2 štangle rendane čokolade (može i čokolada u prahu)
malo cimeta
rendana kora limuna
1 kesica vanilin šećera
1 kašika ruma
Mešajte žumance sa šećerom, dodajte mleko, začine, čokoladu i orahe. Sve dobro sjedinite.


















Priprema:


U odgovarajućoj posudi rastopite kvasac i 2 kašičice šećera u 10 kašika toplog mleka i ostaviti na toplom 15 minuta. Posebno u dublju posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, ostale sastojke i kvasac, dobro izmešajte i mutite ručno varjačom ili mikserom nastavci za testo, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Testo pokrite i ostavite na toplom mestu oko 50 min. Odnosno dok ne naraste da udvostruči količinu. Nadošlo testo dobro premesite, podelite na 4 dela i svaki izvaljajte na 1/2 cm. debljine, namažite nadev od maka, zavijte, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i to još jednom. Sada to isto uradite sa nadevom od oraha I ostavite desetak minuta da ponovo nadodje. Namažite belancetom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200"C oko 40 do 50 minuta. Pećenu štrudlu izvadite iz rerne, namažite je ponovo belancetom, pokrite krpom i ostavite da se prohladi. Seći na parčiće i služiti. Može da se pospe šećerom u prahu ako to želite. 


Prijatno!






Savet: Ja sam pravila štrudlu i sa makom i sa orasima zajedno, zato je potrebna dupla mera za testo, inače možete da napravite samo jednu vrstu sa polovinom mere ili sa istim filom a duplom merom testa. Ova količina materijala za testo je za dve štrudle, tako da Vi sami procenite koliko će te toga da napravite, a količina fila je takodje za dve štrudle.






















Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.