Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

среда, 8. јануар 2020.

BOŽIĆNA POGAČA












Za Božić uvek pravim svečanu pogaču koju jedemo uz božićni ručak. Ideja za ukrašavanje ima puno a evo jedne koja će vam se sigurno dopasti.

Recept je radjen u saradnji sa C Slatka tradicija 




POTREBNE NAMIRNICE:

- 700 g brašna

- 1 kesica
C
suvi kvasac  
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 komad jaja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g margarina
- oko 500 ml svetene vode










PRIPREMA:


U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte. Postepeno dolivajte svetenu vodu da se dobije žitka masa.-Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so. Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude. Pospite kašiku brašna preko testa i pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom. Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela. Rukama napravite krugove od svakog dela. Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom a četvrtu koru nepremazujte. Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ovice čaše do kraja testa. Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvite krajeve. Sredinu prosecite i uvite u ružice. Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne. Premažite rastopljenim margarinom. Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče. Za nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova. Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrite i ostavite da se prohladi.
Poslužite pogaču uz Božični ručak. 










Prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.