Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 7. јануар 2020.

BADNJI DAN I BOŽIĆ 2020. GODINA












Neću se ponavljati što se tiče praznika samo ću da vam poželim srećno Badnje veče i Božić. Želim vam da proslavite u miru i veselju, kao što smo i mi u našoj kući. Neka paricu iz česnice dobije najsrećniji!

 U našoj kući se Badnje veče proslavlja uz posnu večeru i česnicu sa paricom. Obavezno se na trpezi uz voće, orašaste plodove i med priprema obrednji hleb koji se ukrašava ukrasima od istog testa od kog je i hleb napravljen, zatim česnica koja je u stvari mala pogača u kojoj je para, razne slane i slatke pite, obavezan prebranac, riba kao i baklava sa orasima.
Badnjak u kuću unosi domaćin uz izgovaranje prigodnih reči gde domaćin želi zdravlje, sreću, puno dečice, parica, ... a sve vezano za kuću domaćina. Ujedno baca novčiće i orahe u čoškove sobe kao i malo slame ispod stola i stavlja badnjak na postavljenu trpezu. Zapalimo tamman i okadimo kuću i posle toga može da počne večera.
Večera započinje lomljenjem česnice. Ove godine paricu je dobio suprug. Zasladimo se medom i orasima kao i česnicom i onda može da se večera.
Posle večere svako uzima orah koji stavlja pod svoj jastuk na kojem će tu noć da spava a ujutru se orah lomi. Ako je orah zdrav takva će nam biti i godina i obrnuto.
Sto se ne rasklanja već sve ostaje na stolu do ujutru. Sutradan se ni kuća ne čisti od slame već kada prodje praznik.
Za Božićni ručak se sprema mrsna hrana od ukrašene svečane pogače, raznih i ukusnih jela pa do pečenice, gde je to uglavnom ćurka dok se za novu godinu peče prase.

Način slavljenja Božića sam nasledila od moje majke jer tako se slavilo u kući u kojoj je ona rodjena i živela. Sada ja nastavljam tradiciju.

Na dan Božića ujutru se pali badnjak i to dolazi vam u kuću položajnik, osoba ili dete koje odaberete ili vam prvi dodju u kuću na božićno jutro. Ove godine je trebao da bude moj unuk sali je bio moj sin.

Na fotografijama će te videti kako se proslavlja Božić u mojoj kući.




VEČERA ZA BADNJE VEČE



OBREDNI HLEB



POSNA PITA



PREBRANAC



BAKLAVA



BOŽIĆNA ČESNICA



SREĆA JE POSLUŽILA MOG SUPRUGA



PARICA IZ ČESNICE






BOŽIĆNA SVEČANA POGAČA



RUSKA SALATA



PITA SA SIROM



SLANA TORTA


SARMA


SLOŽENAC OD PILETINE


TORTA


VANILICE I SITNI KOLAČIĆI





                                                                 MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI, VAISTINU SE RODI! 


                                                                                           SREĆAN BOŽIĆ!




Prijatno!




 


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.