Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 8. март 2019.

TORTA JAFA



















Sličnu tortu sam već pravila ali sam ovaj put radila po original receptu, naravno osmišljen na moj način tj. jafa kocke sam samo preinačila u tortu.






Priprema: >30 minuta
Pečenje: 20 minuta
Za oko 30 parčića

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 kore:


-          -  8 komada jaja
-         - 8 kašika šećera
-         - 4 kesice vanilin šećera
-         - 16 kašika brašna
-         - 4 kašike ulja
-        - 2 kesice praška za pecivo
-         - 8 kašika vrele vode


Za fil:


-          -  1 tegla džema od kajsija (730 g) 
       - 2 zamrznute pomorandže izrendane
-         - bočica ekstrata od narandže
-          - ½ bočice tečne vanile
-          - 100 g čokolade
-         - 4 kašike mleka
-         - 4 kašike šećera
-         - 2 dcl vode


Za glazuru:


-          - 300 g čokolade
-          - 9 kašika mleka
-          - 30 g putera

      Još je potrebno:

      - sok od narandže za kvašenje kora

















PRIPREMA:


U dublju posudu izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u penastu masu. U toku mućenja dodavati kašiku po kašiku vrele vode. Umešati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Od ove mase ispeći 4 kore tako što četvrtinu mase za koru sipati u plitki pleh od rerne prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu na 180C stepeni i peći dok ne porumeni a to je nekoliko minuta jer je kora tanka. Izvaditi pečenu koru iz rerne i zajedno sa papirom je ostaviti da se prohladi. Ovako uradite još 3 puta.
U mom slučaju sam umutila celu masu pa podelila na 4 kore a vi ako vam je lakše radite to pesebno za svaku koru.
Kada su se kore prohladile odvojite ih od papira i iskorijite pomoću kalupa za torte u obliku srca. Trebaju vam 3 cela srca i 3 polovine.
Ostatak kora iskidajte na krupne komade.
Dva dela usitnjenih kora pokvasite sa polovinom džema od kajsija koji ste razredili sa čašom prokuvane vode i 4 kašike šećera. U ovu masu dodajte i ekstrat od narandže, zamrznute izrendane pomorandže i deo vanile.
Treći deo usitnjenih kora pokvasite otopljenom čokoladom sa 4 kašike mleka i vanilom

Slaganje:

Na tacnu stavite jedno celo srce i jednu polovinu.Kore pokvasite sokom od narandže.
Nanesite polovinu fila sa ukusom narandže i utapkajte mokrim rukama jer tako se fil neće lepiti za ruke.
Stavite drugo srce i polovinu. Koru pokvasite sokom od narandže i nanesite fil sa  čokoladom.
Isto uradite i sa trećim srcem i nanesite drugi deo fila sa ukusom narandže.
Preko namažite ne razredjen džem od kajsije.

Napravite glazuru tako što prvo zagrejte mleko, zatim dodajte izlomljenu čokoladu i kada se čokolada otopi umešajte puter da se dobije glatka tekstura koja se lako nanosi.
Glazuru sipajte preko torte da curi preko ivica i ostavite da se ohladi.
Tortu sam ukrasila čokoladnim mrvicama, čokoladnim suvim groždjem, belim cvetovima i dekoracijom od šećera a vi to možete da uradite po sopstvenoj želji.
Tortu ostavite do sutradan da se ohladi i svi ukusi povežu.
Secite na parčad i poslužite. 

Savet: količinu šećera možete da povećate ako volite više slatko. Ukras od šećera sam pravila od otopljenog šećera koji sam kašikom nanela na papir za pečenje prethodno namazan uljem.











Prijatno!




 


Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.