Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

субота, 2. септембар 2017.

AJVAR SA BARENIM POVRĆEM PEČEN U RERNIIdeje za pravljenje ajvara od povrća koje imate ima na pretek. Ako nemate dovoljno paprike možete da napravite ajvar i od barene paprike uz dodavanje raznog povrća, u mom slučaju sam dodala obareni plavi paradajz, šargarepu i svež crveni paradajz. Doduše crveni paradajz sam imala u zamrzivaču pa sam ga izvadila, oljuštila i stavila u cediljku da se dobro ocedi, jer odmrznut paradajz je pun vode. Kombinacija super a takodje i ajvar. Moj sin, koji voli ajvar od čiste paprike, ovaj put je bio oduševljen ovim ajvarom. Napravila sam nekoliko kombinacija ali ću svaku opisati posebno.


POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 kg obarenog plavog paradajza
- 2 kg obarene šargarepe
- 6 kg obarene crvene paprike
- 1 kg svežeg crvenog paradajza
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 400 + 250 ml kombinacija ulja
- 6 kašika sitne morske soli
- 3 dl soka od pečene paprike

Za barenje povrća:

- 3 l vode
- 5 dl sirćeta
- 5 kašika sitne morske soli
paprika
plavi paradajz


šargarepa
            


crveni paradajz


PRIPREMA:

Napravite mešavinu ulja i to 5 dl hladno cedjenog suncokretovog ulja, 1 dl maslinovog ulja i 0,5 dl suncokretovog ulja. Podelite na dva dela 4 dl i 2,5 dl. Ovo koristim kada nemam dovoljno maslinovog ulja, a vi možete da upotrebite ulje koje inače koristite.

Povrće očistite i svako posebno kuvajte u mešavini vode, sirćeta i soli. Vodu ne bacajte već možete svo povrće da barite u istoj mešavini. 
Ocedite povrće od tečnosti i papriku usitnite štapnim mikserom ili u secku. 
Plavi paradajz mora da se usitni u secku jer je on malo žilaviji od paprike. 
Šargarepu takodje usitnite štapnim mikserom. 
Crveni paradajz sam koristila zamrznuti jer on se dobro ocedi, bolje od svežeg. Oljuštim ga i stavim u cediljku da se preko noći cedi tako da bude skoro bez kapi tečnosti, pa i vama preporučujem da uradite isto, i tada ga usitnim, takodje, štapnim mikserom. 
Štapni mikser koristim u ove svrhe jer on najbolje usitni povrće, tako da kada se sve ukuva ne prepoznajete da je povrće bareno. 
Vodu od pečene paprike, koju pečem za salatu, ne bacam već je sačuvam i dodam barenom povrću koje koristim za ajvar.
Kada ste sve pripremili možete da krenete sa pečenjem ajvara.

U veliki pekač dodam prvi deo ulja, beli luk u granulama i kurkumu, pokrijem poklopcem i stavim u rernu na 200 C stepeni, 30 minuta da se zagreje. 
Tada dodam crveni paradajz, plavi paradajz i šargarepu ali ih ne mešam, već ostavim gomilice svaku posebno. Pokrijem poklopcem i vratim u rernu na 1 sat da se zagreva. Izvadim ga tada i promešam i dodam papriku, sok od pečene paprike i drugi deo ulja, koje sam prethodno zagrejala. Opet promešam, pokrijem i vratim u rernu da se peče još 1 sat. Posle ovog vremena opet promešam i vratim u rernu na još 1 sat. Ujedno probajte ajvar pa ako je potrebno dosolite ili dodajte još kiseline ako volite kiselije, jer meni je dovoljno to što se povrće kuvalo u zakiseljenoj vodi. 
Znači ukupno se peče 3,5 sata ali se meša na sat vremena i ne morate da se kuvate pored šporeta.

Pekač izvadite iz rerne, promešajte ajvar i odmah ga sipajte u pripremljene sterilisane tegle do samog vrha. Zatvorite metalnim poklopcem i okrenite tegle naopako. Pokrite ubrusom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.

Ajvar pečen u rerni ima bolji ukus a ostavljen na ovaj način, iako nema konzervans, može da se održi do sledeće sezone, pa i duže. Kada otvorite teglu čuvajte je u frižideru.Prijatno!
Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.