Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 19. децембар 2016.

LESAFFRE, MESIMO ZAJEDNO - PEKARSKA AKADEMIJA I PRAVLJENJE FRANCUSKOG BAGETA
Juče, 18.12.2016. godine, provela sam prijatan dan jer sam  imala čast da prisustvujem, u sedištu firme Lesaffre, koja se bavi proizvodnjom i plasmanom Alfa i Vrenje kvasca, i njihovoj Pekarskoj akademiji, pravljenju francuskog bageta, lepinja i snimanja i montiranja video recepta, a sve propraćeno prezentacijom od strane stručnjaka za ove oblasti. Ovo druženje je bilo edukativnog karaktera za sve one koji uživaju u pripremanju peciva. Prisustvovali su food blogeri, Fejsbuk fanovi stranice MESIMO ZAJEDNO, kao i digital i food stručnjaci u našoj zemlji.


Dočekani smo od strane predstavnika firme Lesaffre menadžera Milene Kričković Obradović.
Program su vodili, naši stari znanci, Gorica i Dragan.Izrada francuskog bageta iziskuje puno vremena, ali zahvaljujući tehnologiji proces je skraćen, tako da smo,  za vrlo kratko vreme, mogli da uživamo u sveže pečenim, mirisnim bagetima, koji su nas mamili i otvarali nam apetit onako rumeni, sa krckavom koricom i mekom i poroznom sredinom.


Neću biti opširna u postu, već u kratkim crtama prenosim vam recept za francuski baget a sve propraćeno fotografijama. 

Za mešenje pravog bageta uz sve što i inače ide u testo ide tkz. starter ili MANNA ACTIVE GOLD . Starter je zamena i mešavina je vode i brašna pola i pola, gde je potrebno da ova mešavina odstoji u frižideru nekih 72 sata i tada se koristi kao dodatak kvasnom testu. U industriji se koristi starter napravljen posebnom tehnologijom prilagodjen vrsti brašna. U kućnim uslovima može da se napravi starter tkz. domaći ili prirodni kvasac,  http://www.kakopedija.com/10603/kako-napraviti-prirodni-kvasac/ , za čije pravljenje je potrebno nekoliko dana, sve dok ne dobijete smesu koja podseća na retko kvasno testo koje se razvlači kao žvaka. Ovo je sve u kratkim crtama i neću se zadržavati na detaljima.POTREBNO JE:

- 2 kg brašna                                                 - brašno T-500 100%
- 400 g startera ( pola vode-pola brašna)     - mana activ        15%
- 40 g soli                                                       - so                      2%
- 2 kašičice šećera                                         - šećer                 1%
- 60 g kvasca                                                 -sveži kvasac       3%
- 1 l hladne vode                                            -hladna voda do 75%
PRIPREMA:

Odmerite brašno i dodajte so, šećer. kvasac i starter pomešan sa 1 l hladne vode. Koristite mikser za mešenje ili ručno. Nemojte dodati svu tečnost odjednom već 2/3 a ako je potrebno u toku mešenja dodajte još. Dalji proces pravljenja francuskog bageta, u fazama, možete da pogledate kroz fotografije. 1. Priprema brašna

 2. Priprema kvasca i dodavanje vode


 3. Mešenje testa u mešalici (20 minuta)

 4. Provera testa na pola mešenja

 5. Gotovo testo mora da bude elastično

  6. Lagano premesiti i ostaviti testo da odleži, pokriveno providnom folijom


U pauzi, dok je testo odmaralo, menadžerka kompanije Lesaffre, Milena Obradović, nas je upoznala sa novinama na njihovom sajtu.

 7. Odležalo testo deli se na pola 8. Odvojiti testo i izmeriti, oko 260 g

 9. Lagano testo oblikovati, valjak za baget i loptice za lepinje

10.Pokriti testo folijom, nekih 15 minuta

11.Odležalo testo oblikovati rukama i složiti u plehove za baget, koji su odvojeni pregradama i posebno lepinje. Baget se lagano po površini, reckavim nožem, narezuje u polumesece i to pokretima noža odozdo prema gore.12.U komori za fermentaciji testo "odmara" i fermentiše


13.Ispeći baget, temperatura do 250 stepeni, može i niža oko 220 stepeni, oko 17 do 22 minuta, uz pomoć pare. Lepinje se peku 10 do 12 minuta na 250 stepeni.

Nedopečeni baget, peče se kraće, ostaje beo i kada se preseče šupljikav je, dok dobro pečen ima karakterističnu boju i koru za baget i u preseku je mekan i bez rupica. Baget se može zamrzavati i kao nedopečen dopeći ili samo podgrejati. 


Na kraju se prostorijom počeo širiti miris pečenog hleba, kome malo ko može da odoli.


Sada je sledila kratka pauza za posluženje i slikanje.  


Posle toga smo se upoznali sa načinom pravljenja video recepta u kućnim uslovima, i montažom istog. Za tehnički deo treba odvojiti dodatno vreme i sa tematikom lagano se upoznati.
Dragi domaćini su pripremili dodatno ručak uz vrhunske kanapee i tople mini zalogaje i salatom. Na kraju smo se zasladili divnim sitnim kolačima.
Vrhunac svega su bili pokloni u vidu stalka za foto aparat ili kameru i mobilni telefon, što će nam olakšati da same snimimo svoj video recept.

Hvala Mesimo zajedno na divnom i edukativnom druženju. I za kraj zajednička fotografija za uspomenu.


 Hvala još jednom!

2 коментара:

  1. Koaj divna reportaža i koje divno iskustvo. Sad će bageti zamirisati i na tvojoj trpezi :) Draga Sneđka imam i jedno pitanje a ne vidim gde bih još mogla d ate pitam. Pretragom sam videla da imaš divne recepte sa djumbirom. Ja sam ovog meseca domaćica na blogu , za igricu : Ajme koliko nas je, pa ako se slažeš da preuzmem linkove i slike tih recepta, kao tvoj prilog? Možeš mi javiti na : dubravkabelogrlic@gmail. com. Lep poydrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Dubravka, drago mi je da ti se dopada reportaža. Prvi put radim ovako nešto jer sam blog striktno odredila da budu samo recepti. Što se tiče igrice Ajme koliko nas je, nisam htela da ti šaljem stare recepte već da napravim nešto novo ali ne stižem. Imala sam pauzu zbog kompjutera oko 2 meseca i sada ne znam šta ću pre. Slažem se sa tobom i slobodno preuzmi linkove i slike. Ako stignem do nove godine da uradim nešto novo poslaću ti. Pozdravljam te i hvala ti.

      Избриши

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.