Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

понедељак, 19. септембар 2016.

PITA-KOLAČ SA SVEŽIM SMOKVAMA











Smokva je za mene inspirativna namirnica tako da je nastao i ovaj recept za PITU-KOLAČ.


Recept je posvećen kuvarskoj igrici 

 









POTREBNE NAMIRNICE:


-  14 komada krupnijih svežih smokvi
- 10 listova kora za pitu
- 6 komada manjih  jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 500 ml mleka
- 100 g praha za puding od vanile
- 4 kašike šećera ili po ukusu
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kokosovog brašna
- malo sveže mente (nane)









PRIPREMA:

Smokve oprati, odseći im peteljke i preseći na četvrtine. 






Od kora odvojiti 4 kore, 2 za odozdvo i 2 za odozgo a ostatak urolati i iseći na trake široke 2 cm. 







U poseban sud izlomiti jaja, dodati vanilin šećer, šećer i mleko i umutiti viljuškom ili žicom ručno. 
Dodati prah za puding, deo ulja i prašak za pecivo i sve lepo sjediniti.












U manji okrugli kalup staviti papir za pečenje i namazati tanko maslinovim uljem. Staviti 2 kore unakrst da ivice prelaze preko kalupa. 






U sredinu staviti kore isečene na trake, prethodno razdvojene. 







Sipati nekoliko kašika fila.






Poredjati sve smokve.






Preko smokvi sipati ostatak fila, a ostavite par kašika za odozgo.






Sada krajeve kora, koji su ostali izvan kalupa prebacite preko smokvi i dodajte 2 kore i ušuškajte pitu.






Premažite je ostatkom fila, koji ste odvojilim i malo kore izbockajte nožem. Pospite kokosom.






Pitu-kolač stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni sa toplim vazduhom. Kada kore počnu da rumene, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peči dok pita lepo ne porumeni, negde oko 40 minuta. Pazite da vam ne pregori.






Izvadite je iz rerne, pokrite i ostavite da se prohladi a onda je prebacite u frižider da se dobro ohladi. seći kao tortu na trouglove i poslužiti uz šlag.














Pošto fil od pudinga padne na dno, delovaće vam kao da pita nije pečena. Kore pokupe višak tečnosti i puding se skuva tako da kada se pita ohladi ispod voća imate jedan sloj pudinga sa korama koje se ne vide. Da bi se pita lepo sekla a i ukusnija je kada se lepo ohladi i još uz šlag i mentu dobija dodatno na ukusu.
















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.