Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

петак, 11. март 2016.

SALATA SA KAČAMAKOM I POVRĆEM


















 Ovaj puta sam pravila salatu sa kačamakom. Kačamak u kombinaciji sa sirom začinjenim belim lukom i bosiljkom, rukolom, svežim paradajzom i paprikom, vlašcem i sve dodatno pojačano mašću koja se dobije od taloga koji ostaje posle cedjenja čvaraka i još malo maslinovog ulja. Možda zvuči komplikovano i nespojivo medjutim nije. Od ovoga je ispao zdrav obrok za 4 osobe.









 POTREBNE NAMIRNICE:


 Za kačamak:

-          200 g integralnog žutog ili belog kukuruznog brašna
-          7 dl vode
-          po ukusu morske soli  


       Ostalo:


-          4 šake rukole
-          300 g sitnog sira
-          1 kašičica belog luka u granulama
-          1 kašičica suvog bosiljka
-          1 kašika masti sa talogom od cedjenja čvaraka
-          1+6 kašika maslinovog ulja
-          1 kašičica suvog vlašca
-          3 komada paradajza
-          1 komad zelene paprike ljute


















PRIPREMA:

Sitan sir pomešajte sa malo morske soli, ako je sir neslan,  delom belog luka u granulama i bosiljkom i ostavite sa strane.
U dublju posudu sipajte vodu i so i stavite da prokuva. Smanjite vatru i polako dodajte kukuruzno brašno i svo vreme mešajte, na tihoj vatri, da ne bi kačamak zagoreo. Kuvajte brašno sve dok ne počne da se odvaja od dna posude.
Posebno u tiganju zagrejte mast i 1 kašiku maslinovog ulja sa ostatkom belog luka u granulama. Dodajte kuvani kačamak i lagano mešajte da se kačamak poveže sa otopljenom mašću. Dodajte i malo vlašca. Sklonite sa vatre i ostavite da se kačamak malo prohladi.
Paradajz operite i isecite na kriške. Papriku operite i osušite i isecite na kolutiće.
Pripremite 2 ovalna tanjira na koje će te da složite salatu. Jedan tanjir je za 2 osobe tako da sve namirnice podelite na 2 dela.
Na tanjir prvo stavite rukolu. Onda složite kačamak. Preko stavite kuglice od sira, koje formirajte pomoću 2 kašike. Sada stavite paradajz i svežu papriku. Pospite vlašcem i sve dodatno prelijte maslinovim uljem. Sve ovo ponovite i za drugi tanjir.
Poslužite dok je još toplo kao glavni obrok, mada je i hladno isto tako dobro a pod uslovom da volite hladan kačamak.

Savet: možete da koristite svež beli luk, bosiljak i vlašac ako ga imate.

















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.