Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 07. јануар 2016.

BOŽIĆNA SVEČANA POGAČA














POTREBNE NAMIRNICE:

- 700 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 komad jaja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 50 g margarina
- oko 500 ml svetene vode














PRIPREMA:


U dublju posudu stavite deo brašna, suvi kvasac, šećer i sve promešajte. Postepeno dolivajte svetenu vodu da se dobije žitka masa.-Ubacite jaje, 2 kašike maslinovog ulja i so. Sada mikserom, nastavcima za testo, mutite testo uz dodavanje brašna da se dobije kompaktna lopta od testa, koja se ne lepi za ivice posude. Pospite kašiku brašna preko testa i pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom. Kada se testo malo podigne lagano premesite i podelite na 4 dela. Rukama napravite krugove od svakog dela. Prvi krug namažite otopljenim margarinom, stavite drugi krug i ponovo namažite margarinom i to uradite još jednom a četvrtu koru nepremazujte. Sve lepo pritisnite i prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na sredinu testa stavite čašu i prosecite na 16 delova od ovice čaše do kraja testa. Uzimajte po 2 kraka i upletite kao pletenicu i podvite krajeve. Sredinu prosecite i uvite u ružice. Zabodite vrh suvog bosiljka u sredinu pogače i ostavite da se odmori i malo podigne. Premažite rastopljenim margarinom. Rernu zagrejte na 200 C stepeni i stavite pogaču da se peče. Za nekih pola sata, i kada porumeni pogača je gotova. Izvadite je iz rerne i ponovo premažite otopljenim margarinom, pokrite i ostavite da se prohladi.
Poslužite pogaču uz Božični ručak. 









Prijatno!

2 коментара:

  1. Баш ми се допада. Испробаћу је првом приликом само без босиљка и свете водице :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da možeš da koristiš običnu vodu. U mom slučaju je korišćena svetena voda jer je pogača pravljena za Božić. Inače možeš da je praviš za bilo koju svečanu priliku. Pozdrav.

      Избриши

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.