Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 12. новембар 2015.

BUHTLE ILI SAĆE



















 POTREBNE NAMIRNICE:
 

-           1 kesica suvog kvasca (25 g svežeg)
-            500 g brašna za dizana testa
-           prstohvat soli
-           60 g šećera
-           2,5 dcl mleka
-           2 komada jaja
-           80 g +20 g + 20 g margarina
-           1 komad limuna (rendana kora)


-     džem, šećer u prahu za posipanje















PRIPREMA:



U dublju posudu stavite brašno, kvasac, so, šećer, limunovu koricu i sve promešajte.
Posebno pomešajte mleko, rastopljen margarin i umućena jaja.
Dodajte mokre sastojke suvim i  sve dobro izradite rukama ili mikserom nastvcima za testo.
Posudu pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplo mesto da se testo duplira. Ovaj postupak zavisi od toplote prostorije ili mesta gde ste ostavili testo, otprilike oko 60 minuta.
Uskislo testo lagano premesite.
Da bi buhtle bile sve iste napravite deblji valjak koji isecite na komadiće iste širine.
Svaki komad u ruci malo razvucite, dodajte malo džema i stisnite krajeve da džem nebi cureo tokom pečenja.
Buhtle slažite u okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali rastopljenim margarinom ili uljem, tako da sastav bude odozdo.
Kada ih sve složite namažite ih rastopljenim margarinom i  ostavite da se odmore i nadodju još malo.
Za to vreme ugrejte rerun na 200C stepeni.
Stavite buhtle da se peku.
Kada porumene smanjite temperature na 180C stepeni i dopecite testo.
Buhtle su gotove kada se testo odvoji od posude, za nekih 50 minuta.
Izvadite ih iz rerne, poprskajte sa malo hladne vode, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohlade.
Prohladjene buhtle odvojite po sastavu, pospite prah šećerom i poslužite.











Prijatno!


URMAŠICE











POTREBNE NAMIRNICE:


Za testo:


- 250 g margarina
- 2 komada jaja
- 2 kašike kisele pavlake (pune)
- 300 g brašna T-500
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- orasi (četvrtke)



Za sirup:


- 600 ml vode
- 600 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 limun

















PRIPREMA:

Napravite prvo sirup od vode, šećera i vanilin šećera tako što će te ih prokuvati da se šećer otopi i kuvati nekih 10 minuta. Ubacite sok od limuna ili limun isečen na krugove ako tako više volite.

Sada u dublju posudu stavite omekšali margarin, so i umutite  mikserom.
Dodajte jaja i mutite i dalje da se sjedine. 
Na kraju dodajte kiselu pavlaku pa i nju sjedinite sa margarinom i jajima.
Sada dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite mikserom nastavci za testo ili ručno. 
Ako je potrebno dodajte još malo brašna, jer treba da se dobije testo koje je meko a ne lepi se za ruke.
Zamotajte testo u providnu foliju i ostavite da odmori pola sata na hladnom mestu. 
Ohladjeno testo kidajte rukama na male komade. 
Pravite valjčiće koje malo pritisnite i ubacite četvrtinu oraha.
Stranice savijte prema dole da se dobije pravilan valjčić jajastog oblika. 
Ovako napravljene urmašice slažite sa savijenom stranom prema dole u dublju tepsiju od rerne prethodno nauljenu.
Kada ste upotrebili svo testo, uključite rernu na 200C stepeni da se zagreje.
Ubacite pleh u zagrejanu rernu i pecite urmašice oko 35 minuta, da porumene, ili se vodite time kako radi vaša rerna.
Pečene urmašice izvadite iz rerne i prelite pripremljenim sirupom.
Pokrite i ostavite do sutradan da lepo upiju sirup.
Služite hladne, mada su dobre i kada su tople.















Prijatno!
 


LAZANJE SA MLEVENIM MESOM














Potrebni sastojci:



Za fil:

  • 400 g sitno mlevene junetine
  • 4 jajeta
  • par kašika prezli
  • 1/2 veze lista peršuna
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo soli i bibera
  • par kašika susama
  • 2 kašike maslinovog ulja



I još:


  • 1/2 l soka od paradajza
  • 1 pakovanje suvih lazanja
  • 400 g kačkavalja za pice krupno rendan















    Priprema:


    U dublju posudu stavite meso i dodajte ostale sastojke i sve dobro sjedinite.
    Pravougaonu dublju vatrostalnu činiju podmažite maslinovim uljem i stavite 4 lista lazanja i pospite kačkavaljem i opet stavite red lazanja. Sada pospite sa par kašika soka od paradajza i stavite red fila od mesa.
    Preko mesa pospite kačkavalj.
    Sada stavite nov red listova lazanja i namažite ih sa par kašika soka od paradajza.
    Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Za kraj ostavite listove lazanja za 2 reda i to pretposlednji red listova lazanja namažite sokom od paradajza i pospite samo kačkavaljem. Stavite zadnji red listova lazanja.
    Rasporedite ostatak fila od mesa, pospite kačkavalj i prelijte sokom od paradajza.
    Stavite da se peče na 200"C dok listovi lazanja i meso se ne ispeku. 
    Izvadite iz rerne i pospite kačkavaljem i vratite u izključenu rernu da se kačkavalj otopi.
    Služiti toplo isečeno na kocke.









    Savet:


    Ako je količina soka od paradajza ili kačkavalja malo dodajte još. Nemojte preterati sa solju, jer je sok od paradajza slan.

    Mleveno meso se ne upržava već se koristi sirovo. Ako vam ostane fil od mesa možete da ga upotrebite bilo kao fil za musaku ili ćuftice.




    Prijatno!

понедељак, 09. новембар 2015.

VARIVO OD POVRĆA SA SUVIM MESOM











POTREBNE NAMIRNICE:


-  2 struka praziluka
- 150 g suve šunke
- 50 g suve mesnate slanine
-  1 kašičica kurkume
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašika suvog biljnog začina bez soli
- 1 komad srednji plavi paradajz
- 1 komad srednja tikvica
- 2 komada svežeg paradajza
-  1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica lovora u prahu
- prstohvat bibera
-  20 komada malih čeri paradajza
- 1 kašika pirinča dugog zrna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 veze peršunovog lista


















PRIPREMA:

Praziluk očistiti i iseći na kolutiće i staviti u tiganj u koji ste dodali maslinovo ulje. Staviti da se dinsta. Dodati šunku isečenu na veće kockice, suvi biljni začin bez soli, morsku so, kurkumu. Kada praziluk omekša dodati plavi paradajz isečen na kockice, promešati pa kad plavi malo omekša dodati tikvicu isečenu na kockice. Plavi i tikvicu nisam ljuštila jer su bili mladi pa nije imalo potrebe za tim ali ako više volite vi uradite po svom. Takodje dodati i paradajz krupno isečen. Začiniti biberom, belim lukom u granulama i lovorom u  prahu. Dinstati i dalje pa ubaciti ceo čeri paradajz i malo krupno seckanog peršunovog lista. Dodati i pirinač i 1 čašu vode. Dinstati da pirinač omekša ali pazite da vam se povrće neraskuva pa zato pažljivo promešajte i dinstajte kratko ali poklopljeno tako da će se pirinač skuvati na pari. Gotovo varivo sklonite sa ringle i pospite seckanim peršunovim listom.
Poslužite toplo kao glavno jelo.







Prijatno!

RIŽOTO SA ŠARGAREPOM















POTREBNE NAMIRNICE:


-  100 g praziluka
- 200 g šargarepe
-  1 manja glavica crnog luka
-  1 kašika sušenog začina od povrća bez soli
- 1 kašičica kurkume
-  po ukusu biber
- 1 kašičica belog luka u granulama
-  300 g šampinjona
-  4 šoljice pirinča
-  4-5- kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
- 100 g kačkavalja
- malo peršunovog lista














PRIPREMA:


Iseckati crni luk sitno, praziluk i šargarepu na kolutiće, dodati maslinovo ulje i u dubljem tiganju ili odgovarajućoj šerpi prodinstati. Dodati začine i zajedno još malo prodinstati. Dodati šampinjone iseckane na listiće i takodje prodinstati. Ubaciti pirinač, promešati i naliti vodom da prelije sve sastojke. Ostaviti da prokuva voda i kuvati još nekih 10 minuta. Poklopiti, isključiti ringlu i ostaviti posudu na ringli. 
Pirinač će pokupiti višak vode a neće se prekuvati. Dodati kačkavalj rendani, promešati i posuti peršunovim listom.
Servirati toplo kao glavno jelo i prilog uz meso. U mom slučaju je servirano samo i u kombinaciji sa pohovanom piletinom.














Prijatno!

SALATA OD KRASTAVCA SA PAVLAKOM I KEFIROM












POTREBNE NAMIRNICE:


- 300 g krastavaca
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 dcl kefira
- po ukusu morska so
- 1 kašičica belog luka u granulama
- par grančica mirodjije











PRIPREMA:


Krastavci ako su mladi netreba ljuštiti u suprotnom oljuštite ih. Isecite  krastavce na pola pa na tanke šnite.
Dodajte so, beli luk u granulama i promešajte.
Svemu dodajte kiselu pavlaku, kefir i mirodjiju. 
Sve lepo promešajte, stavite na hladno.
Služite hladno u malim činijicama.









Prijatno!