Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 20. март 2020.

UNIVERZALNO TESTO ZA KOLAČE












  


  




Trenutno se nalazimo u samoizolaciji od 24 časa dnevno zbog virusa koji vlada. U ovoj vanrednoj situaciji moramo i da se nečim zasladimo pa vam zato preporučujem ovaj univerzalni recept za kolač i ako ste malo kreativni od onog što trenutno imate u kući možete da ga napravite ovaj kolač.


Recept je radjen u saradnji sa  C Slatka tradicija.



Priprema: 10 minuta
Pečenje: 30 minuta
Za 12-15 osoba


POTREBNE NAMIRNICE:

Za testo:

- 2 veća jaja
- 150 g šećera ili C šecer u prahu 
- 1 kesica C vanilin šecer
- 100 ml ulja
- 200 ml jogurta ili mleka + 1 kašičica jabukovog sirćeta, kiselog mleka...
- 2 šolje brašna (2dl) ili 1 šolja brašna + 1 šolja C psenicni griz
- 1 kesica prašak za pecivo  ili 1/4 kašičice                sode

Još je potrebno:

- C kokosovo brasno
C kakao prah  
- orasi
- kandirano voće
- mak
- sveže voće: kupine, maline, jagode, trešnje, višnje, kajsije, smokve, kruške...
- lešnik
- C šecer u prahu  
- čokolada u prahu
- C psenicni griz
- šlag

- C soda bikarbona  

 













PRIPREMA:

Za osnovno testo:

U posudu za mućenje izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i mutiti mikserom da se dobije penasta masa.
Nastaviti da mutite manjom brzinom i dodati ulje, zatim jogurt. 
Na kraju umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Najmanjom brzinom mikserom promešati da se masa dobro sjedini.
Ovako umućeno testo sipati u kalup po želji obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C stepeni oko 30 minuta što zavisi od kalupa koji koristite i od jačine vaše rerne.
Ovako pečen kolač možete iseći na kocke i posuti šećerom u prahu i poslužiti se.
Osnovno testo za kolač može da se obogati dodavanjem raznih sastojaka.

1. Ako u testo dodate 50 g kokosa dobićete kolač sa kokosom. Dodatno kolač obogatite prelivom od čokolade i posuti odozgo kokos.
2. Kada u testo dodate 50 g mlevenih oraha i ispečete u plehu od rerne dobićete meku koru od koje možete da pravite tortu ili rolat uz krem po želji. Možete koru da presečete i namažete izmedju džem, odozgo džem i posuti mlevenim orasima.
3. Testo možete da podelite na dva dela i u jedan da umešate 2 kašike kakao praha i kada naizmenično sipate testo u kalup imaćete dvobojni kolač. Možete dodatno da ga obogatite svežim voćem ili orašastim plodovima, kandiranim voćem ili ostavite bez ikakvih drugih dodataka. Možete da ga ispečete u duguljastom kalupu, pravougaonom, okruglom ili kao kuglof ili mini kuglofčiće.
4. Kada kalup namažete maslacem, pospete sa 2 kašičice griza i složite voće a zatim izlijete preko osnovno testo sa kakaom ili bez dobićete prelep voćni kolač s tim što kada se kolač ispeče treba ga preokrenuti da voće dodje odozgo. 
3. Na osnovno testo pospite voće po želji i imaćete predivan voćni kolač.
4- U osnovno testo umešajte 50 g nemlevenog maka i dodajte kandirane korice južnog voća. Imaćete predivan kolač specifičnog ukusa. Dovoljno je da se kolač pospe šećerom u prahu ali može i čokolada ili kako već više volite.
5. Ako u osnovno testo dodate 3 kašike kakao praha dobićete čokoladni kolač koji kada se ispeče premažite džemom i dodatno možete da obogatite prelivom od čokolade. U ovo testo takodje možete da ubacite seckane orašaste plodove i suvo voće.
6. Testo možete da podelite na dva dela i to prvo u kalup sipate 2/3 testa i zapečete 10 min. na 200 C stepeni, zatim dodate 300-400 g voća i ostatak testa. Pečete još oko 30 minuta da se kolač ispeče do kraja. Pečen kolač preliti glazurom od čokolade ili po želji.
7. Pečen kolač od osnovnog testa isecite na kocke. Napravite preliv od čokolade i mleka i prelite kolač. Pospite kokosom i dobićete kolač koji podseća na kokosove čupavce.
8. Kolač od osnovnog testa ispeći u plehu od rerne a zatim preseći koru na pola i jedan deo ostaviti da bude podloga a drugi deo izmrviti i pomešati sa džemom po želji i rendanom pomorandžom. Ovu smesu nanesite na koru i lepo utapkajte. Prelite glazurom od čokolade i isecite na štanglice.

Ideja za kolač ima na pretek kao i ako kolač pečete u različitim kalupima kao na primer kalup za kuglof, duguljasti kalup za hleb ili srneća ledja, okrugli, pravougaoni manji ili veći, pleh od rerne...uvek će te imati drugačiji kolač. Dozvoljene su sve opcije kalupa i kombinacija.
Ako nemate prašak za pecivo možete staviti prstohvat sode bikarbone.

Uživajte u kolačima.










Prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.