Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 19. децембар 2017.

INTEGRALNI HLEB












Još jedan od mojih hlebova. Do sada ne znam koliko sam ih napravila i nijedan nije bio isti. Kada pravim hleb pustim mašti na volju pa je tako nastao i ovaj integralni hleb sa više vrsta brašna. Do sada nisam omanula iako vrste brašna kombinujem odokativno ili ono koje trenutno imam u kući.










POTREBNE NAMIRNICE:

- 1 šolja integralno heljdino brašno (2dl)
- 1 šolja integralno speltino brašno
- 1 šolja ovseno brašno
- 1 šolja integralno kukuruzno belo brašno
- 350 g pšeničnog brašna T500
- 14 g svežeg kvasca (ili pola kesice suvog)
- 1,5 kašičica jabukovog sirćeta
- 1 mala kašičica sitne morske soli
- 2/3 kesice praška za pecivo
- 1 mala kašičica šećera
- 1+1 kašika maslinovog ulja
- 5 šolja tople vode



















PRIPREMA:

U veću posudu staviti sva brašna i promešati. U sredinu napraviti mesto i izmrviti kvasac, ako je svež, ili sipati suvi i dodati šećer i malo tople vode da se kvasac otopi.
Malo promešati, dodati deo ulja, so i toplu vodu i uz pomoć žice ili varjače, ručno, promešati i sjediniti testo. Treba da bude kompaktno i lepljivo, ali tako treba jer se ne mesi rukama. Politi preko testa ostatak ulja i pokriti i ostaviti da se desto udupla.
Testo ponovo promešajte da se sjedini u finu, rastegljivu masu i preručite ga u pleh po želji, koji ste obložili papirom za pečenje. U mom slučaju je to duguljasti kalup za hleb.Ostaviti ponovo da naraste a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa ventilatorom. Narasli hleb zasecite makazama po vrhu i stavite da se peče 45 minuta.
Izvadite ga iz rerne i pleha, odvojite papir i prebacite na rešetku da se ohladi.
Čuvajte ga u najlon kesi da se ne bi osušio. Traje 4 do 5 dana, u zavisnosti koliko jedete hleb, a ostaje mekan i ne mrvi se.















Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.