Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

среда, 4. мај 2016.

TORTA SA TRI VRSTE KEKSA





Inspiraciju za ovu tortu sam na internetu u video receptu i nesećam se naziva recepta. Dopala mi se ideja o slaganju keksa uspravno. U odnosu na original recept sam uradila neke izmene tako da je ovo ipak nešto sasvim drugo što samo liči na original.


Recept učestvuje u igrici Ajme, koliko nas je .






POTREBNI SASTOJCI:

- 750 g keksa Zlatni pek- posni
- 150 g plazma keksa posnog
- 1 pakovanje turskog keksa
- 250 g šlag krema od vanile

- 500 ml slatke pavlake Imlek zelene
- 150 g Menaž čokolade
- 5 kašika kakao praha
- 1 kašika fruktoze u prahu
- 300 ml + 200 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 250 g belog šlag krema sa ukusom pavlake
- 6 kašika kokosa
- ukrasni cvetići Dr. Etker



 
ČOKOLADNI FIL



FIL OD ŠLAG KREMA SA UKUSOM VANILE


FIL OD BELOG ŠLAG KREMA ZA ODOZGO


POSTUPAK FILOVANJE TORTE


NAFILOVANA TORTA





PRIPREMA:

Uzeti kutiju sa poklopcem dubine koja odgovara visini jednog keksa a veličine odprilike 25x35 tj. da mogu u prvi red da stanu keksi 6 sa druže strane, 4 sa kraće i po dnu 3 reda po 6 keksa. Možete koristiti i okrugli kalup, znači po želji. Obložiti kutiju providnom folijom i pustite malo više da viri sa svake strane. 
Slatku pavlaku sipati u odgovarajuću šerpicu, dodati izlomljenu Menaž čokoladu, kašiku fruktoze i na laganoj vatri grejati da se čokolada otopi. Dodati kakao prah i sve i dalje mešati dok se ne povežu pavlaka, čokolada i kakao prah. Šerpicu sa ovom smesom držite na ringli na jedinici, jer smesa treba da bude stalno topla.
Šlag krem od vanile umutiti sa 300 ml mleka.
Složiti keks u krug po ivici kutije i dnu. U mom slučaju sam za to upotrebila turski keks ali sam pogrešila jer se on lako otapa i zato nije dobar da bude osnova u torti. Vi počnite da redjate redove od keksa Zlatni pek.
Znači prvi red keksa Zlatni pek bez ikakvog fila. Za sledeći red keks umačite u smesu od čokolade i redjajte kekse jedan pored drugog u krug. Desiće se da se keks preklopi ili na ćoškovima da ne bude ravno već da keks bude ukoso, ništa ne smeta i tako i treba jer popunjavate redove keksom uspravno a svaki sledeći red je manji od prethodnog.
Sledeći red treba da bude sa keksom koji ste mazali šlag kremom od vanile. 
Izmedju ubacujte turski keks po istom principu dok ne potrošite sav keks ali ostavite dovoljan broj keksa Zlatni pek da imate za red odozgo. 
Ostaće vam na sredini šupljina u koju mogu da staju po četri plazma keksa i to popunite na isti način, znači četri plazma keksa umočite u čokoladu, četri u šlag krem dok ne popunite sredinu torte do kraja.
Potrošićete sav šlag krem ali će vam ostati čokoladni krem koji sipajte preko složenog keksa da prodje kroz sve šupljine izmedju keksa.
Stavite preko keks Zlatni pek koji ste odvojili i malo pritisnite da se lepo sjedini sa već složenim keksom. Odozgo namažite keks tanko sa smesom od čokolade koja je probila kroz složeni keks. Pospite kokos, jer će ta strana u stvari biti osnova torte kada je izručite iz kutije na tacnu.
Preklopite višak folije preko torte i stavite poklopac na kutiju. Pritisnite nekom daskom da bi se sve lepo sjedinilo do sutradan. Ostavite kutiju u frižider.
Sutradan izvadite kutiju iz frižidera i tortu preokrenite na tacnu. Izvadićete je lako jer će se folija lako odvojiti od kutije. Pošto sam ja koristila turski keks za okolo, a vi to nemojte već ga složite unutra u tortu, meni se prvi sloj turskog keksa zalepio za foliju ali to nije smetalo da torta ostane stabilna zato vas i upozoravam da počnete redove sa keksom Zlatni pek, ili neki sličan njemu a turski keks stavite unutra ili ga u potpunosti izbacite a dodajte još toliko keksa koji već koristite za tortu.
U beli šlag krem dodajte vanilin šećer i mleko i umutite u krem. Tortu namažite prvo sa strane a onda nanesite krem i odozgo onako neravno. Uz pomoć tupe strane noža pravite kružiće u obliku ružica po celoj torti. Na kraju pospite ukrasnim cvetićima Dr Etker. Vi tortu možete da dekorišete i na drugi način ako vam to više odgovara. Ja volim više nešto što je jednostavno.
Tortu stavite ponovo u frižider na nekoliko sati da se lepo ohladi i poveže. Secite na parčiće po želji i poslužite.
















Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.