Sneško domaćica

Sneško domaćica


Naučila sam da kuvam kada sam se udala. Sada, posle 39 godina braka, uživam u kuvanju i spremanju raznih jela, poslastica, kolača i torti za svoju porodicu i prijatelje. Volim da eksperimentišem i isprobavam nove recepte.

четвртак, 24. март 2016.

MIRJANINA TORTA SA JAGODAMA












Recept učestvuje u kuvarskoj igrici Ajme koliko nas je  sa temom jagode.



Tortu koje moja ćera obožava i dok je bila školarac uvek sam joj za rodjendan pravila ovu tortu sa jagodama. Kasnije sam počela to da menjam i uvek napravim nešto drugo da bih ovaj put nam se razmišljanja koju bih tortu sada pravila poklopila i tako je izbor pao na TORTU SA JAGODAMA. Imam sličan recept već objavljen na blogu kao GOCINA TORTA pa sam zato ovu nazvala MIRJANINA TORTA SA JAGODAMA.
















POTREBNE  NAMIRNICE:


Za testo:

-          4 komada jaja
-          4 belanca
-          200 g šećera
-          prstohvat soli
-          0,5 dl ulja
-          2 dl pavlake
-          200 g brašna
-          1 kesica vanilin šećera
-          1 kesica praška za pecivo
-          2 kašike krupno mlevenih lešnika
  
Za fil:

-          4 žumanca
-          4 kašike brašna (vrhom pune)
-          4 kašike gustina       
-          3 kašike pudinga od vanile  
-          15 kašika šećera
-          3 kesice vanilin šećera
-          7 dl mleka
-          250 g margarina za filove

I još je potrebno:

-          1 kg jagoda svežih ili 4 pakovanja zamrznutih
-          250 g šlag krema sa ukusom pavlake
-          3,5 dl mleka
-          1/2 bočice ekstrat sa ukusom jagode
18 komada keksa petit ber




















                                                                    
                                                                               Kora

















 










                                                                     
                      Fil






 









                                                                    

                                                                               Šlag












                                                                                                               
                                                          
                                                         
                                                            
                                                                                    



                                                                               Filovanje




PRIPREMA:


Jagode ako su sveže isecite na polovine a ako su zamrznute stavite u cediljku da se otope. Sok koji su pustile jagode iskoristite za kvašenje kora. Za varijantu sa svežim jagodama trebaće vam i oko 2 dl soka od jagoda ili jabuke. U mom slučaju su jagode bile zamrznute pa sam tako imala i sok.

Uzeti dve posude za mućenje i u jednu izlomiti jaja i belanca a drugu stavite žumanca, koja će te da iskoristite za fil.

U posudu sa jajima dodajte šećer, prstohvat soli i vanilin šećer i mikserom mutite dok jaja ne postanu penasta. 

Polako dodajte ulje i pavlaku i lagano promešajte.

Dodajte brašno sa praškom za pecivo i lešnike i pažljivo promešajte da masa ne bi spala.

Testo izlijte u već pripremljenu pravougaonu tepsiju 25x40 obloženu papirom za pečenje.

Stavite u rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se peče.

Kada testo porumeni i odvoji se od papira, za svaki slučaj proverite čačkalicom da li je pečeno, možete da tepsiju izvadite iz rerne.

Izvadite koru zajedno sa papirom na radni sto i ostavite da se ohladi.

Ohladjenu koru odvojite od papira i presecite vodoravno na pola da dobijete 2 kore.

Dok se kora peče i hladi napravite fil.

U posudu sa žumancima dodajte šećer, vanilu i umutite mikserom da postanu žumanca bela.

Dodati brašno, gustin i puding i deo hladnog mleka da se dobije gušća smesa.

Ostatak mleka stavite da prokuva i lagano ga umešajte u smesu od jaja i brašna. Sve ponovo vratite u šerpu u kojoj ste grejali mleko i stavite na tihu vatru da se skuva. Mešajte svo vreme žicom da ne bi zagorelo i zgrudvalo se. Kada smesa počne da se odvaja od dna šerpe onda je fil gotov.

Sklonite sa ringle i umešajte razmekšali margarin, koji mikserom umutite sa filom da se dobije fini krem. Pokrite providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Filovanje:

Jednu koru stavite na tacnu i pokvasite je sokom od jagoda i poprskajte ekstratom sa ukusom jagode.
Poredjajte polovinu jagoda.
Nanesite polovinu polovinu fila i lepo poravnajte.
Stavite drugu koru i ponovite postupak.
Odozgo sam stavila red keksa petit ber pokvašen sokom od jagoda, jer mi se učinilo kao da nešto fali, mada je moglo i bez keksa.
Ostavite u frižider do sutradan da se torta ohladi pa je onda nafilujte šlag kremom.
Šlag krem umutite sa mlekom i nanesite na celu tortu. Pomoću kašičice napravite šare i pred samo služenje ukrasite jagodama. Tortu sam šarala na ovaj način jer je moja ćerka tražila tako inače vi možete da je ukrasite po vašem ukusu i želji.
Ostavite u frižider da se dodatno ohladi.

Secite na parčiće po želji i poslužite.














Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.