Korpa od desta interesantnog oblika i izgleda a pogodna za svečano posluživanje testa, uskršnjih jaja... Probajte da napravite i sigurno će vam uspeti, jer iako izgleda komplikovano nije ni malo i jako brzo se pravi. Ovu korpu sam pravila za jednu specijalnu priliku za BAKE UP - MANIFESTACIJU FINOG HLEBA I PECIVA u okviru PEKARIJATE čiji su pokrovitelji MESIMO ZAJEDNO I FIRMA LESAFFRE, koja proizvodi ALFA KVASAC, i napunila sam je integralnim kiflama i kiflicama, uvijenim kiflama i pletenicama i zekama od testa, koji su inače jako interesanti pogotovo deci.
POTREBNE
NAMIRNICE :
-
700
g brašna T-500
-
½
kocke Alfa kvasca
-
1
kašika šećera
-
1
kašičica soli
-
2 +2
kašika ulja
-
2 dl
surutke
-
2 dl
tople vode
-
1
jaje za premazivanje
PRIPREMA:
U dublju posudu
staviti surutku i kvasac sa šećerom i rastopiti. Dodati par kašika brašna i
promešati i ostaviti 10 minuta. Sada dodati brašno, ostaviti oko 100 gr za
posipanje, 2 kašike ulja i vodu.
Zamesiti testo
prvo kašikom a posle mikserom nastavcima za testo. Treba da se dobije kompaktna
lopta od testa, koja se odvaja od posude, zato ako je testo suvo dodati još
vode a ako je previše vlažno još brašna. Zamešeno testo premazati sa 1 kašikom
ulja i ostaviti da se odmori 10 minuta.
Za to vreme uzeti
posudu vatrostalnu ili metalnu, oblika po želji, i obmotati je sa spoljašnje
strane aluminijumskom folijom i namažite uljem. Ja sam koristila ovalnu
vatrostalnu činiju.
Testo podeliti na
manje komade jer vam treba jedan komad za dršku, jedan za obod i ukrase, jedan
za dno korpe spolja i ostatak za korpu.
Razviti testo i seći trake širine 1,5 cm. Potrebno je 15 traka za korpu. Posudu
za korpu stavite na papir za pečenje i na pleh od rerne. Trake slagati preko posude
i plesti ih unakrst, ispod i iznad s tim što počnete od sredine. Na kraju višak
testa odsecite i podvrnite krajeve a okolo stavite još jednu traku. Napravite
pletenicu koju će te da stavite na korpu odozgo, što će posle biti dno korpe.
Celu korpu premažite razmućenim jajetom sa jednom kašikom ulja.
Zagrejte rernu na
200 C stepeni, sa ventilatorom, i pecite korpu oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Pazite da vam ne pregori. Izvadite pleh iz rerne i ostavite korpu da se hladi.
Kada se prohladi skinite foliju sa korpe i deo koji je bio ispod folije, pošto je beo, premažite jajetom i
vratite u rernu na par minuta da malo
porumeni.
Pletenicu za
dršku ispletite da bude dužine koliko je dugačka posuda preko koje ste pekli
korpu. Opet vatrostalnu posudu obložite aluminijumskom folijom, namažite je sa
malo ulja i stavite pletenicu po dužini i pecite je dok ne porumeni. Izvadite i
ostavite da se ohladi.
Na papiru za
pečenje obeležite oblik posude od koje ste pravili korpu i stavite papir na
pleh od rerne. Ispletite pletenicu i napravite ružice i listove od testa i sve
to stavite po liniji koju ste obeležili. Pletenicu premažite jajetom i stavite
da se ispeče i porumeni. Pečen rub ostavite da se ohladi.
Sada kada imate
sve delove za korpu možete da je sastavite. Napravite smesu od 3 kašičice
brašna, 1 kašičice kurkume, zbog boje, i malo vode da se dobije žitka smesa
pomoću koje će te da zalepite obod za korpu tako što će te ivicu korpe da
namažete ovom smesom i obod za korpu samo prilepite i ostavite da se osuši. Dršku
zakačite pomoću 4 čačkalice.
Sada je korpa
spremna da je dodatno ukrasite i napunite po želji pecivom, ofarbanim jajima...
Za pravljenje testa za korpu može da se koristi samo voda.
Napunite korpu i uživajte u svom remek delu.