POTREBNE NAMIRNICE:
1,5 kg zrelih smokvi
1 kg šećera
1 vanilin šećer
na vrh noža limuntusa
2 čaše vode
1 kg šećera
1 vanilin šećer
na vrh noža limuntusa
2 čaše vode
PRIPREMA:
Smokve zrele
operite i očistite od peteljki i presecite na pola ili četvrtine ako su
krupnije.
Stavite ih u dublju šerpu i dodajte šećer i čašu vode.
Kuvajte uz
stalno mešanje dok smokve ne omekšaju.
Dodajte vanilin šećer, na vrh noža
limuntusa i sklonite sa vatre.
Sipajte u već pripremljene tegle do same ivice
tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopačke. Posle desetak minuta tegle
vratite u prvobitni položaj. Kada se ohlade odložite u ostavu.
Smokve ne bi
trebale da se raskuvaju mada ništa ne smeta jer ako se raskuvaju onda je to baš
džem a onako mogu da zamene slatko. Ovako spremljene smokve odlične su za
kolače od kiselog testa ili štrudle. Dodavanjem vanilin šećera dobije se lepa
aroma a limuntus pomaže da se voće bolje želira.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.