Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 31. децембар 2019.

SREĆNA NOVA 2020. GODINA






                                                    SREĆNA NOVA 2020. GODINA!


















Dragi moji prijatelji i drugari po varjači, ne volim puno da pišem ali eto obraćam vam se sa par reči.

Želim vam srećnu nastupajuću 2020. godinu i da i dalje uspešno saradjujemo kao i do sada.

Zaboravimo sve što je bilo loše i gledajmo u budućnost ružičastim naočarima.

Srećno i živeli!










                                                                    Ž I V E L I !












петак, 20. децембар 2019.

ORAH TORTA S PUDING KREMOM











Ako volite orahe ova torta će vam se sigurno dopasti pogotovo što možete da je pravite i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Ovo je posna varijanta.

Recept je nastao u saradnji sa C Slatka tradicija.








Priprema: > 30 minuta
Pečenje: 2x15 minuta
Za > 24 parčeta



POTREBNE NAMIRNICE:

Za svetlu koru:

- 2 šolje brašna (2 dl)
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja gazirane mineralne vode
- 3 kašike džema od jabuke
- 1 kesica C vanilin šecer 
- 1 kesica prašak za pecivo 
- prstohvat C soda bikarbona
- 100 g mlevenih oraha

Za tamnu koru:

- 2 šolje brašna (2 dl)
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja gazirane mineralne vode
- 3 kašike džema od jabuke
- 1 kesica C vanilin šecer 
- 1 kesica prašak za pecivo 
- prstohvat  C soda bikarbona
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike C kakao prah

Za fil:

- 6 kesica  C puding sa ukusom vanilina

- 12 kašika C šecer u prahu
- 6 kašika  C cvrstin - gustin
- 2 l soka od jabuke ili vode
- 250 g posnog margarina
- 4 kesice C vanilin šecer 
- 15 kašika mlevenih oraha
- 500 g  C šlag krem beli 
- mineralna gazirana voda po uputstvu sa kesice
- 10 kapi crvene boje za kolače
- 2 kašike C slatki kakao 

I još je potrebno:
 
- 5-6 kašika mlevenih oraha za ukrašavanje
- voda ili sok za kvašenje kora








svetla kora







tamna kora









fil


















PRIPREMA:

Prvo skuvati puding. Pomešajte puding, šećer, gustin, vanilin šećer sa delom soka a ostatak zagrejte. U vruć sok sipajte razmućenu smesu od pudinga i skuvajte puding svo vreme mešajući žicom da se ne zgrudva.

U vruć puding umešajte margarin da se otopi. Pokrite providnom folijom da se ne bi hvatala korica i ostavite da se ohladi.

Šlag umutite sa mineralnom gaziranom vodom i ostavite na hladno.

Sada napravite kore.

Za svetlu koru pomešajte navedene suve sastojke, dodajte džem, mineralnu vodu i na kraju orahe. Masu dobro umutite mikserom i izlite u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Koru stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 10 do 15 minuta.

Za tamnu koru ponovite postupak od navedenih namirnica.

Kore odvojite od papira i ostavite da se hlade. Presecite svaku koru na pola da bi dobili 4 kore. Ukrojte ih da bi bile sve iste.

Ohladjeni puding promešajte mikserom i umešajte 2/3 umućenog šlaga.

Od ostatka šlaga odvojite 5 kašika u koje će te umešati crvenu boju za kolače a ostatak podelite na 2 dela.

Fil od pudinga podelite na 4 dela. U 3 dela fila umešajte orahe s tim da u 1 deo dodate kakao. Četvrti deo ostavite žut.

Sada pristupite filovanju:

Na tacnu stavite braon koru, poprskajte vodom ili sokom pa nanesite pola krema sa orasima. Sada stavite polovinu belog šlaga.

Stavite preko žutu koru, poprskajte vodom ili sokom i nanesite žuti deo fila. Preko stavite roze šlag.

Ponovite braon koru, koju poprskajte vodom ili sokom i nanesite braon fil. Ovde sada stavite drugi deo belog šlaga.

Na kraju stavite žutu koru koju poprskajte vodom ili sokom i nanesite drugi deo fila sa orasima.

Ovim filom namažite celu tortu i okolo. Odozgo pospite krupno mlevenim orasima i ostavite u frižider da se hladi. 

Najbolje da tortu radite dan ranije da bi svi ukusi povezali torta dobro ohladila.

Isecite tortu na parčiće po želji i uživajte.
















Prijatno!




понедељак, 16. децембар 2019.

POSNI KOLAČ S MAKOM













Moji ukućani a i ja obožavamo mak i zato rado pravim kolače u koje ide mak a inspiracije nikad na pretek pa i kada su posni kolači u pitanju.

Recept je nastao u saradnji sa C Slatka tradicija.









Priprema: 5 minuta
Pečenje: do 30 minuta
Za > 10 parčića

Mere su sa čašom od 2 dl.



POTREBNE NAMIRNICE:


- 1,5 čaša brašna
- 2/3 čaše šećera
- 1 čaša gazirane mineralne vode
- 1/2 čaše ulja
- 100 g maka
- 1 kesica C vanilin šecer 
- 1 kesica prašak za pecivo 
- 2 kašike džema od ribizle
- 2 kašike sušene kore pomorandže

Za glazuru:

- 150 g  C šecer u prahu 
- nekoliko kapi ekstrata pomorandže
- nekoliko kapi limunovog soka
- malo vode














PRIPREMA:

U odgovarajućoj posudi pomešajte sve suve sastojke. Dodajte džem i na kraju sve povežite gaziranom mineralnom vodom u žitko testo. 
Duguljasti kalup za rolate obložite papirom za pečenje i izlite testo.
Stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom, da se peče oko 30 minuta.
Pečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite pokriven da se ohladi.
Umutiti šećer u prahu, neka bude malo redji, i prelite kolač. Odozgo ukrasite usitnjenom sušenom korom pomorandže.
Ostavite da se glazura stegne pa isecite kolač i poslužite.

Savet: Kolač može da se pravi i u varijanti koja nije posna. Tada dodajte 2 jaja, mleko umesto vode i belu čokoladu umesto glazure od šećera u prahu.

Glazura od bele čokolade:

- 100 g bele čokolade
- 10 kapi ekstrata narandže
- 2 kašičice putera
- 2 kašike mleka
- 1 kesica C vanilin šecer













Prijatno!




недеља, 15. децембар 2019.

NAMAZ OD SEMENKI SUNCOKRETA I MASLINA











Ako volite namaze ovaj će vam se sigurno dopasti od semenki suncokreta i maslina. Malo neobičan ali ukusan i zdrav.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 300 g semenki suncokreta
- 2 kašike pesta od bosiljka
- 2 kašike tahini paste
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 10 zelenih maslinki
- po ukusu so
- po ukusu linuov sok
- 1-2 kašike maslinovog ulja












PRIPREMA:


Ako koristite sirove semenke suncokreta onda ih prvo prepržite u suvom tiganju da dobiju boju i ostavite da se ohlade.
Semenke prebacite u multipraktik i uključite da se melju. Dodajte ostale sastojke i na polovini mlevenja. Na kraju podesite ukus uz dodavanje soli, limuna i maslinovog ulja.
Prebacite u teglicu i čuvajte u frižideru.
Koristite ovaj zdravi namaz uz integralni hleb.

Pesto, tahini i beli luk u prahu sam koristila svoj tj. sama sam pravila inače ove namirnice možete kupiti u svakoj radnji zdrave hrane.










Prijatno!