Da bi napravili džem potrebno vam je malo voća i ideja. Ostalo mi je malo smokava, jabuka i šaka kupina. Da se ne bi voće pokvarilo i onda mora da se baci, jer ipak toliko ne može da se odjednom pojede, odlučila sam napravim džem i nisam se pokajala.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 15 krupnih svežih smokvi
- 4 komada jabuka
- 100 g kupina
- 1 kašika tečne vanile
- 1 čaša vode
PRIPREMA:
Smokve operite, osušite i oljuštite do crvenog mesa, presecite na pola.
Jabuke oljuštite i odstranite sredinu i isecite na kocke.
U šerpu u kojoj će te kuvati džem stavite smokve, jabuke i kupine i sipajte 1 času vode, jer voće samo pusti vodu i zato nije potrebno više od ove količine.
Stavite na ringlu i na jačoj vatri, kod mene 8 a ide do 9, pustite da počne da kuva. Smanjite temperaturu na 3 a ude di 9, i kuvajte dok se voće ne raspadne i dobijete gustu kašu. Povremeno promešajte da vam ne zagori. Kada se voće ukuva i postane gusto da ostaje trag na dnu posude, dodajte vanilu.
Vruć džem sipajte u tegle do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite tegle naopako na poklopac. Pokrite ih ubrusom i ostavite da se ohalde.
Ohladjene tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.
Prijatno!