Recept koji je takodje čekao da se objavi
8 godina. Nastao je 2012. godine a vezan za nagradnu igru Metalac iz Gornjeg Milanovca za drugi
krug gde su se birali najbolji recepti za slatkiše i gde su opet izabrali
moj recept "Čokoladna torta sa višnjama". Pošto je dragana snimila i
video za Youtub kanal kako se pravi ova torta odlučila sam da i njega
objavim na mom blogu. Tekst i slike su original prenete sa Gaginog bloga
Moje grne.
Čokoladna torta sa višnjama
https://youtu.be/vvQD3l8WKNY
Recept za „Čokoladnu tortu sa višnjama“ je poslala Snežana Knežević .
Napomena: Recept sam malo izmenila u
odnosu na original što se tiče kuvanja fila. U receptu stoji da se
margarin sjedini sa vrelim pudingom, a ja to nikada ne radim iz razloga
što se onda margarin uvek „preseče“.
Potreban materijal:
Kora
5 jaja
150gr šećera
150gr brašna
100gr oraha
50 gr kakaoa
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
150gr šećera
150gr brašna
100gr oraha
50 gr kakaoa
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
Fil
3 pudinga do vanile
150gr šećera
1 kesica vanilin šećera
500ml mleka
250g „Dijamant“ margarina za filove
400ml slatke pavlake
400gr višanja
malo čokolade za kuvanje
150gr šećera
1 kesica vanilin šećera
500ml mleka
250g „Dijamant“ margarina za filove
400ml slatke pavlake
400gr višanja
malo čokolade za kuvanje
Priprema:
U dublju posudu izlomiti jaja, dodati
šećer i vanilin šećer i penasto umutiti mikserom. Dodati brašno, mlevene
orahe, kakao i prašak za pecivo. Testo sipati u okruglu tepsiju
obloženu papirom za pečenje i staviti da se peče u zagrejanu rernu na
200C nekih 20 minuta. Izvaditi iz rerne i pleha, skloniti papir za
pečenje i ostaviti da se ohladi. Skuvati 2 pudinga sa 100gr šećera i
500ml mleka i ostaviti da se ohladi. Umutiti margarin posebno, pa
sjediniti sa ohlađenim pudingom. Posebno umutiti slatku pavlaku i deo
sjediniti sa pudingom a manji deo ostaviti za odozgo. Višnje očistiti i
ostaviti da se ocede (mogu se koristiti i iz zamrzivača). Skuvati kašicu
od višanja, 1 pudinga, 50gr šećera i sokom koji su pustile. U
zavisnosti koliko su soka pustile, dodajte vodu da bude ukupno 300ml
tečnosti. Ohlađenu koru preseći na pola. Na prvu koru staviti kašicu od
višanja, fil od pudinga, pa ponovo koru, višnje, fil od pudinga i odozgo
ukrasiti ostatkom slatke pavlake. Preko narendati čokoladu. Ostaviti u
frižider da se dobro ohladi. Seći na parčad i služiti.