Jednostavna pita koja se brzo pravi jer nemate ništa da mutite već koristite suve sastojke i voće po želji. Ovaj put sam koristila kupine iz kompota koji sama pravim inače možete da upotrebite sveže ili zamrznuto voće. Lako se pravi a može da se pravi i u dane posta ako upotrebite posni margarin.
Recept je uradjen u saradnji sa C Slatka tradicija.
C dodaci za kolače |
POTREBNI SASTOJCI:
- 2 šolje brašna (šolje su od 2 dl)
- 1 šolja C šecer u prahu + za posipanje
- 2 šolje C psenicni griz
- 1+1 kesica C vanilin šećera
- 1 kesica C prašak za pecivo
- 125 g margarina (može i posni)
- 2 tegle domaćeg kompota od kupina (mogu i sveže ili zamrznute)
PRIPREMA:
Kompot od kupina prespite u cediljku da se ocedi višak tečnosti.
U dublji sud stavite brašno, pšenični griz, šećer u prahu, 1 vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte.
Margarin istopite .
Uzeti kalup 40x20 i obložite ga papirom za pečenje koji ste pokvasili hladnom vodom i ocedili. Papir podmažite sa par kašika margarina.
Sada, koristeći istu šolju, na dno kalupa sipajte 1,5 šolju smese i ravnomerno rasporedite. Nanesite pažljivo polovinu kupina. Opet sipajte 1,5 šolju smese i drugu polovinu kupina. Odozgo sipajte ostatak smese i lepo rasporedite po celom kolaču. Preko kašikom sipajte otopljen margarin i rasporedite po vrhu kolača. Na kraju pospite jednom kesicom vanilin šećera.
Uključite rernu da se zagreje na 180 C stepeni sa ventilatorom, i stavite da se kolač peče. Kada lepo porumeni i uhvati koricu negde oko 40 minuta, kolač je gotov.
Izvadite ga iz rerne, pokrite i ostavite da se ohladi. Kolač izvadite zajedno sa papirom za pečenje iz kalupa. Isecite kolač na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!