POTREBNI SASTOJCI:
- 500 g kora za pitu
PRELIV:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 3 šolje /2,5dl/ mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g šećera u prahu
- 2 komada jaja
- 1 dl maslinovog ulja
- 2 kesice praška za pecivo
FIL:
- 1 kg izrendanih nakiselih jabuka
- 4 kašike šećera /može i više ako volite sladje/
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g seckanih oraha
- 4-5 kašika prezle ili mlevenog keksa
- 1 kesica cimeta u prahu /može i manje ako ne volite puno cimet ili ga izostavite/
PRIPREMA:
Tepsiju podmažite maslinovim uljem i stavite jednu koru, poprskajte je uljem pa još jednu koru, ostavite sa strane dok ne pripremite preliv i fil. Ostatak kora podelite na pola.
Za preliv sve sastojke, osim praška za pecivo, stavite u dublju posudu i umutite ručno žicom ili mikserom a onda dodajte prašak za pecivo i lagano mešajući rastvorite prašak za pecivo.
Za fil jabuke pomešajte sa ostalim sastojcima i ostavite sa strane.
Sada ide slaganje: deo smese za preliv kašikom sipajte preko kore i tako svaku koru dok ne potrošite polovinu kora. Sada rasporedite svu količinu fila od jabuka i malo je zalite ovim prelivom. Nastavite da slažete kore jednu po jednu i svaku zalivajte ovim prelivom. Na kraju pitu isecite na kocke i zalijte je ostatkom preliva koji vam je ostao posle filovanja kora.
Pitu ostavite nekih pola sata da upije preliv a za to vreme zagrejte rernu na 200°C i stavite pitu da se peče. Kada porumeni pitu izvadite iz rerne, prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi. Pitu seći na parčad kako je već obeleženo i služite posutu prah šećerom ili bez po želji.
Pita može da se jede i topla i hladna, podjednako je ukusna. Prijatno!
Savet: maslinovo ulje koristim jer mi ovo drugo ne odgovara zbog zdravlja a vi možete da koristite i neko drugo po želji.
Prijatno!