Interesantan
slani kuglof sa tri vrste fila pogodan za svećane prilike ili za Vaskrs kao u
mom slučaju.
Recept je radjen u saradnji sa C Slatka tradicija
POTREBNE NAMIRNICE:
Za testo:
- 1500 g brašna T-400
- 2 kesice C suvi kvasac
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica C prašak za
pecivo
- 200 ml ulja
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurta
- 200 ml tople vode
Za
kuglof:
Za crveni
fil:
- 2 kašike ajvara
- 1 kašika sira od kefira
- 1/4 jajeta
- prstohvat soli
Za zeleni fil:
- 3 briketa spanaća
- 1 kašika sira od kefira
- 1/4 jajeta
- prstohvat soli
Za žuti fil:
- 3 kašike sira od kefira
- 1/4 jaja
- prstohvat soli
I još je potrebno:
- 2 komada jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
PRIPREMA:
Testo:
Sipajte kvasac u toplo mleko, 1 dl, pa dodajte šećer i kašičicu brašna.
Promešajte i ostavite na toplom mestu da kvasac fermentiše.
U veću
vanglicu stavite polovinu brašna, dodati so i prašak za pecivo pa promešati.
Dodati mokre sastojke i promešajte.
Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti ručno ili uz pomoć miksera, nastavci
za testo, dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koje se odvaja od posude.
Od pripremljene količine za kuglof odvojite 1/3 pripremljenog testa a ostatak
stavite u nauljenu kesu, zavežite i ostavite u frižideru i iskoristite po potrebi
za pravljenje pletenica, pogača, trouglića, pužića, kiflica koje možete
filovati ajvarom, sirom, džemom, nutelom.
Testo može u
frižideru da vam stoji nedelju dana i da ga koristite po potrebi.
Ovakvo testo
kada ispečete možete da zamrznete. Prvo pustite da se dobro ohladi te spakujte
u kese ili kutije koje hermetički zatvorite i stavite u zamrzivač. Zamrznuto
pecivo može da stoji tako par meseci. Po vadjenju iz zamrzivača možete samo da
ga odmrznete ili tako zamrznuto podgrejete u rerni par minuta.
KUGLOF
Odvojenu 1/3 testa pokrite i ostavite na toplom da se duplira.
Za to vreme pripremite filove od navedenih namirnica tako što će te ih pomešati
u kompaktnu smesu svaki posebno. Jaje posebno umutite pa onda podelite.
Nadošlo testo malo promešajte i podelite na tri dela. Svaki deo razvući u
pravougaonik i premazati jednim od filova. Urolati kao štrudlu. Ovako uradite i
sa ostala dva fila. Treba da dobijete tri štrudle.
Rolate upletite u pletenicu i prebacite u silikonski kalup za kuglof .
Ostaviti da testo naraste a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni.
Kuglof pre pečenja premažite mešavinom od 1/4 jaja i ulja te stavite u
zagrejanu rernu da se peče oko 45 minuta.
Proverite testol uz pomoć čačkalice jer se ovako pripremljeno testo duže peče.
Ako je potrebno smanjite temperaturu na 180 C stepeni jer je bolje da se peče
na nižoj temperaturi da ne bi pregoreo.
Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohladi.
Prijatno!