Ovo je torta koja je nastala iz inata i od materijala koji mi je ostao od jedne druge torte i zato je tako sve taksativno pobrojano. Torta je mala ali dovoljna za dvoje da mogu 3 dana da se slade.
POTREBNO JE:
- 1 komad banane
- 4 komada kivija
- 1 šaka crvenih ribizli
- 1 šaka malina
- 4 komada mini pomorandže kumkvat
- 24 komada piškota
- 8 komada šarenih piškota
- 11+ 14 komada keksa petit ber
- 300 ml kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 2 dcl soka od malina i ribizli
- 2+ 1 kašika kokosa
- po ukusu aroma limuna
- 2 dcl soka od pomoradže
- 1 kašičica čokolade u prahu
- 2+1 kesice šlag krema belog
- 3 dcl mineralne vode
- 1 štangla crne čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašika euro-krema
- po potrebi mleko
- 100 g žele bombona šarenih
PRIPREMA:
Bananu i kivi očistiti a maline i ribizle odmrznuti i ocediti i sačuvati sok. Bananu iseći na kolutove, kivi na kockice, mini pomorandže kumkvat na štapiće. Svo voće sjediniti u jednoj činiji.
Pripremiti duboku četvrtastu vatrostalnu činiju i obložiti je providnom folijom da prelazi ivice. Poredjati u krug 20 komada piškota i 4 komada piškota na dno.
Zaliti piškote sokom od malina i ribizli i ostaviti sa strane dok pripremimo sve što je potrebno za filovanje.
Za fil od keksa u dublju posudu staviti kiselu pavlaku i prah šećer i žicom umutiti.
Dodati 2 kašike kokosa, čokoladu u prahu, 14 komada keksa petit ber samlevenog sitno, aromu limuna i ako je fil suv dodati malo soka od pomorandže. Masa treba da bude dovoljno gusta da ne curi. Podeliti je na 2 dela.
Posebno umutiti 2 kesice šlag krema belog sa 2 dcl mineralne vode i podeliti ga na 3 dela.
Pripremiti čokoladu tako što u šerpicu stavite čokoladu, kakao prah, euro-krem i malo mleka i to zagrevati na tihoj vatri svo vreme mešajući da se dobije glatka smesa.
Pošto smo sve pripremili možemo da počnemo da filujemo tortu.
U činiju sa piškotama na dno sipati smesu od čokolade i staviti preko 3 keksa petit-ber.
Sada staviti polovinu fila od pavlake i keksa.
Preko fila od keksa razporediti polovinu voća.
Preko voća staviti trećinu šlag krema i složiti 7 komada šarenih piškota umočenih u sok od pomorandže.
Ponoviti postupak sa filom od pavlake i keksa i voća.
Sada staviti drugu trećinu šlag krema i složiti 4 piškote i 1 šarenu piškotu pokvašene sokom od malina i ribizla. Preko namazati sa 2 kašike šlag krema (oduzeto od treće trećine šlag krema).
Složiti red od 8 komada keksa petit-ber pokvašen sokom od pomorandže.
Na ovaj način smo popunili činiju do vrha. Sada preklopite providnu foliju, koja je ostala preko činije, i na taj način pokrite tortu. Stavite poklopac od vatrostalne činije i ostavite na hladno do sutradan da se povežu ukusi i torta lepo stegne.
Sutradan tortu prevaditi na tacnu. Stavite tacnu preko činije sa tortom i prevrnite.
Posebno umutite jednu kesicu šlag krema belog sa 1 dcl mineralne vode. Podeliti šlag na dva dela s tim da jedan deo bude manji i u njega stavite ostatak čokolade i time namažite celu tortu.
Drugim delom belog šlaga namažite celu tortu.
Iseckajte sitno žele bombone, pospite po torti i preko svega pospite jednu kašiku kokosa.
Tortu dodatno ohladite i secite na parčiće i poslužite. Prijatno!
Nadam se da sam uspela da vam sve objasnim kako bi ste mogli i Vi da je napravite, a sve se vidi iz priloženih slika, što će Vam olakšati ceo postupak.