Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

среда, 28. новембар 2018.

MINI TROUGLIĆI OD PRAZI LUKA S MESOM













Dugo sam razmišljala da li da pravim ovo jelo jer mi se učinilo komplikovano. Medjutim kada sam krenula da ga pravim shvatila sam da nije ni malo komplikovano a dobijete jedno fantastično ukusno jelo još i lepo za oko. Inače recept je po uzoru na isti od moje Dijane iz Dijanine kuhinje.










POTREBNE NAMIRNICE:


- 3 deblja struka prazi luka dužine 20 cm (samo beli deo)
- 150 g mlevenog mesa
- 50 g prazi luka usitnjen u secku
- po ukusu sitna morska so
- po ukusu biber
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kačičica crnog luka u prahu
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- 1 kašičica dimljene paprike
- trun kurkume
- 2 kašike maslinovo ulje

Za preliv:

- 100 ml neutralne pavlake
- 100 ml vode ili mleka
- 1 kašičica suvog peršuna
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica začina od sušenog povrća bez soli























PRIPREMA:


Strukove prazi luka preseći ali ne do kraja. Staviti ih u posoljenu kipuću vodu na par minuta da bi se listovi odvojili. Ocedite od vrele vode i prohladite ih u hladnoj vodi.

Napraviti fil od navedenih namirnica. Nemojte pržiti već sve ostaje sirovo.

Uzimajte po jedan list prazi luka i na jedan kraj stavite kašiku fila i zamotavajte trougliće premotavajući naizmenično iz kraja u kraj. Raditi ovako dok ne potrošite sve namirnice.

Složiti trougliće u podmazanu vatrostalnu činiju.

Napraviti preliv od navedenih namirnica i preliti trougliće.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, da se zapeku.

Poslužiti tople kao glavni obrok.











Prijatno!



четвртак, 22. новембар 2018.

ŠNICLE OD POVRĆA SA PRELIVOM OD SENFA I RENA













Kada ne znate šta bi za ručak a maštoviti ste napraviće te jedan zdrav obrok koji se lako sprema a glavni sastojci su razne vrste povrća. Uz preliv od senfa i rena dobiće te odličan i brz obrok.










POTREBNE NAMIRNICE:

Za šnicle:

- 300 g gotovog zamrznutog povrća za rusku salatu
- 200 g obarenog prosa
- 200 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike začina od sušene zeleni bez soli
- po ukusu sitna morska so
- 1 kašika sušenog vlašca
- 1 kašika sušenog peršuna
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 1 jaje
- veza mirodjije (u mom slučaju zamrznuta)
-  10 kašičica gi putera

Za preliv:

- 2 kašike pavlake
- 1 dl kefira
- 1 kašika senfa
- 1 kašika rena
- peršun
- so po potrebi












PRIPREMA:

Prvo napravite preliv od navedenih namirnica i ostavite u frižideru.

U odgovarajuću činiju staviti sve navedene namirnice osim gi putera. Sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu. 
Uz pomoć kašike uzimati smesu i rukama formirati male šnicle. Pažljivo ih utapkajte jer hoće da se rasipaju tokom pravljenja, i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje na koji ste stavili gomilice gi putera. Na svaku gomilicu po jednu šniclu.
Na svaku šniclu stavite po pola kašičice gi putera.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, da se peku.
Kada lepo porumene gotove su.
Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.
Servirati kao glavno jelo uz preliv od senfa i rena.
Od ove smese izadje 16 šnicli.











Prijatno!



субота, 10. новембар 2018.

PATLIDŽAN S ĆUFTAMA I ŠPAGETAMA












Kombinacija povrća, mlevenog mesa uz dodatak špageta dala je ovaj interesantan recept. Inače jele su mi se ćufte ali da to ne bude klasično u sosu već na neki drugi način. Pa da počnemo sa receptom.




POTREBNE NAMIRNICE:


 Za podlogu od povrća:

- 100 g crnog luka
- 1 manji patlidžan
- 1 mlada tikvica
- 3 paprike raznih boja
- 200 g šampinjona
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- po ukusu sitna morska so
- 300 g paradajza
- 1 vezica peršunovog lista
- 2 kašike maslinovog ulja

Za ćufte:

- 300 g mlevene junetine
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica kurkume u prahu
- nekoliko grančica peršuna
- 6 kašika sojinih ljuspica
- 1 jaje
- 100 g suve šunke

Još je potrebno:

- 1 pakovanje integralnih špageta
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i voda







PRIPREMA:


 Na malo ulja propržiti iseckan na rebarca crni luk. 
Papriku očistiti i iseći na štapiće pa dodati u tiganj s lukom i kratko prodinstati.
Tikvicu i patlidžan zajedno s korom iseći na kocke. Šampinjone na listove, pa ubaciti u tiganj s lukom i paprikom. Sve začiniti mešavinom začina od sušenog povrća bez soli, kurkumom u prahu, dosoliti i dinstati u sopstvenom soku, dok povrće ne omekša.
Paradajz iseći na kockice i ubaciti pred kraj dinstanja.
Za pripremu ćuftica sjediniti mleveno meso, sitno seckani crni luk, beli luk u granulama, kurkumu u prahu, seckani peršun, ljuspice soje bez kvašenja, jaje i seckanu suvu šunku. Dobro umesiti da se sve namirnice povežu i od dobijene smese napraviti ćuftice veličine oraha.
Dinstano povrće preručiti u vatrostalnu činiju i odozgo utisnuti ćuftice.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, dvadesetak minuta.
Špagete obariti u posoljenoj vodi. Kada vodi provri ubaciti špagete. Čim omekšaju i upadnu u vodu, poklopiti i ostaviti desetak minuta u vreloj vodi da omekšaju. Na ovaj način se neće prekuvati. Ocedite ih od vode i preliti maslinovim uljem.
Špagete servirati na tanjir, preliti ih smesom od povrća, odozgo stavite po 2-3 ćufte, posuti seckanim peršunom i poslužiti.








Za ovaj recept sam izgubila slike zbog kvara na kompjuteru, zato objavljujem stranicu iz časopisa gde je recept objavljen.




















Prijatno!


петак, 9. новембар 2018.

BEĆARAC S PIRE KROMPIROM












Bećarac je jelo koje se najviše sprema leti, kada ima dosta svežeg sezonskog povrća. Možete da ga spremite i u neko drugo ako ste uspeli da povrće zamrznete.





POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g crnog luka 
- 1 kg sveže paprike raznih boja
- 500 g čeri paradajza
- 1 kocka za supu od povrća
- 2 kašike začina od sušene zeleni bez soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 2 kašike maslinovo ulje
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 veza peršunovog lista

- 1/2 kašičice lovora u prahu
- 2 kašičice belog luka u granulama




PRIPREMA:

Luk očistiti i iseći na rebarca. Papriku iseći na tračice a čeri paradajz na četvrtine.

U dubljem tiganju dinstati luk na ulju sa trunom soli. Kada luk postane staklast dodati papriku i ostaviti poklopljeno da se dinsta. Na pola kuvanja dodati paradajz i dinstati i dalje da povrće omekša. Dodati začine, promešati i pustiti par minuta da se ukusi povežu. Na kraju dodati krupno seckan peršunov list.

Servirati kao glavno jelo uz beli sir ili pire krompir, kao što je u mom slučaju.
U posnoj varijanti pire krompir pravim sa začinima, vodom i maslinovim uljem dok u mrsnoj pire pravite sa mlekom.








Prijatno!