Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 30. август 2018.

JEDNOSTAVNE DVOBOJNE KOKOS KOCKE













Još jedan jednostavan kolač koji se pravi jako brzo. Ako vam se jede nešto slatko ovo je pravi kolač za vas pogotovo ako volite kokos. Možete ako ne volite kokos da ga izostavite a povećate količinu brašna ili da dodate orahe, lešnike pa čak i neko voće. Samo treba ideja i par namirnica koje svi uvek imamo u kući.









POTREBNE NAMIRNICE:

- 3 komada jaja
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml mleka
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 100 g brašna
- 100 g kokosa
- 2 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- šećer u prahu












PRIPREMA:

Uključite rernu da se zagreva na 180 C stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.
U odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer. Sve umutite mikserom u penastu masu.
Postepeno dodajte ulje, mleko sa jabukovim sirćetom i svo vreme mutite malom brzinom.
Umešajte brašno sa praškom za pecivo i kokos da se dobije kompaktno testo.
Od testa odvojite mali deo u koji dodajte kakao prah.
U kalup prvo sipajte žuto testo a zatim braon testom prošarajte.
Stavite u zagrejanu rernu da se kolač ispeče, oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen.
Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Kolač pospite šećerom u prahu.
Iseći na kocke ili po želji i poslužite.











Prijatno!



петак, 17. август 2018.

PAPRIKE PUNJENE SIROM I ŠAMPINJONIMA








Jelo od svežih paprika punjene šampinjonima i sirom ne može a da vam se ne dopadne. Možete ga spremati u bilo koje doba godine ako ste ostavili u zamrzivaču paprike za punjenje.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 14 manjih svežih paprika
- 400 g krompira
- 300 g šampinjona
- 400 g sitnog sira
- 2 komada jaja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- po ukusu sitna morska so
- list peršuna
- list celera
- 50 g sojinih ljuspica
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- po ukusu sušeni origano




PRIPREMA:


Prvo uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom.
U odgovarajuću posudu staviti sir, jaja, beli luk, so peršun i celer i sve dobro sjediniti.
Dodati suve sojine ljuspice i promešati. One će upiti višak tečnosti. Na kraju dodajte deo seckanih šampinjona.
Paprike očistiti od semenki i preseći ih po dužini samo sa jedne strane da se dobije nešto nalik otvorenom fišeku. Ako koristite zamrznute paprike samo ih ostavite da malo otpuste da bi mogli da ih prosečete jer su lomljive ako su skroz zamrznute.
Krompir oljuštite i i isecite na četvrtine a preostale šampinjone, one sitnije, ostavite cele.
Paprike punite pripremljenom smesom pa ih poredjajte u okruglu tepsiju u krug. U sredinu stavite krompir i šampinjone začinjene solju, origanom i sve prelite maslinovim uljem.
Stavite u zagrejanu rernu da se zapeče oko 25 minuta.
Poslužite kao glavno jelo.


Prijatno!


Za ovaj recept sam izgubila slike prilikom kvara kompjutera zato sam postavila skeniranu stranicu iz časopisa gde je recept objavljen.









среда, 15. август 2018.

DOMAĆI MARINIRANI ŠAMPINJONI











Pošto su marinirani šampinjoni skupi odlučila sam se da to uradim sama. Kada ih spremate sami znate šta i kako ste pravili a najvažnije je da nemaju nikakve konzervanse a mogu da stoje jako dugo. Ovo radim svake godine, pošto ih potrošim, ali do sada nisam objavila recept pa eto i to je došlo na red.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 3 kg šampinjona
- 6 dl vode
- jabukovo sirće po ukusu
- sitna morska so po ukusu
- 3 lista lovora
- 1/2 kesice bibera u zrnu
- 1 vezica celerovog lista











PRIPREMA:

Šampinjone dobro očistite od prljavštine i operite.
U poseban dublji sud sipajte vodu, jabukovo sirće, so, lovor i zrna bibera te sve stavite na ringlu da prokuva.
U vrelu vodu stavite deo šampinjona i kuvajte oko 5 minuta.
Rešetkastom kašikom vadite šampinjone i stavljajte u pripremljene tegle.
Ovo ponavljajte dok ne upotrebite sve šampinjone.
U svaku teglu stavite grančicu celera i nalite do vrha vrelim prelivom u kome su se kuvali šampinjoni.
Zatvorite tegle metalnim poklopcima i okrenite ih naopačke na poklopce. Pokrite i ostavite da se tegle ohlade.
Ohladjene tegle vratite u prvobitni položaj i odložite u ostavu.

Ovako pripremljeni šampinjoni mogu da se održe jako dugo pa čak i kada otvorite teglu ali je tada stavite u frižider. Meni su stajali po 2-3 sezone i dobri su sve dok im se voda ne zamuti.

Šampinjone kada kupujete izaberite one sitne ako želite da budu celi a ako ih seckate na listiće mogu i veći. U mom slučaju su sitniji jer ih ostavljam cele.









Prijatno!



недеља, 12. август 2018.

MARGARIN - NAMAZ IZ DOMAĆE RADINOSTI












Margarin se smatra ne zdravom namirnicom ali zato sada možete da napravite sami zdrav margarin u svojoj kući uz pomoć nekoliko namirnica i blendera ili miksera. Recept sam pročitala na stranici recepti-kuvar.rs i isprobala ga. Uspela sam ali mi je ispao malo redji, nešto kao majonez. Moraću ponovo da pokušam i da preciznije pratim recept pošto sam po mojoj proceni dodala više tečnosti pa je zato ispao redji. Volela bih da, ako vam se recept dopadne isprobate i napišete svoje iskustvo.










POTREBNE NAMIRNICE:

- 1/2 šolje obranog mleka u prahu
- 1/3 šolje vode
- 1/4 šolje gustog jogurta ili kiselog mleka
- 1,5 šolja hladno ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 kašičica soli
- prstohvat kurkume


PRVI PUT








DRUGI PUT











PRIPREMA:


Sipajte mleko u prahu u posudu za mućenje ili blender, u mom slučaju je to radjeno mikserom.
Dodajte jogurt i mutite na maloj brzini.
Vodu dodajte postepeno do željene gustine.
Povećajte brzinu i dodajte hladno maslinovo ulje, samo nemojte dodati odjednom svo ulje, i mutite i dalje. Ako je smesa retka dodajte još mleka u prahu da bi se zgusnulo.
Dobićete smesu malo redju nego pravi margarin ali će se ona zgusnuti kada se ohladi u frižideru.

Moj margarin je ispao malo redji ali nisam imala više mleka u prahu a prevarila sam se što sam dodala celu količinu ulja. Zato kada budete pravili ulje dodajte postepeno jer možda vam neće trebati cela količina.
Kurkuma se dodajte zbog boje ali ako je ne volite možete da je izostavite.

Drugi put sam pravila ali u blenderu i opet je ispao malo redji. Definitivno moraću nešto da promenim. Ukus je fantastičan jedino što podseća na majonez. Odličan je kao namaz za bilo koju vrstu sendviča. 
Evo jednog primera sendviča: 2 parčeta integralnog tost hleba namazati margarin namazom, staviti na jedno parče pileću šunku, peršun i čeri paradajz. Poklopiti drugim parčetom i sve iseći po dijagonali, da se dobije trougao.


PRVI PUT








DRUGI PUT















Prijatno!





среда, 8. август 2018.

ŠARENI KOH SA ORASIMA












Uvek sam obožavala koh pa još kada onako pliva u mleku a hladan, poslastica lepša od sladoleda, bar za mene. Recept sam nasledila od mame koja nam je često pravila ovu poslasticu. U mojim eksperimentima sam otišla toliko da sam isprobala varijantu sa orasima ali onako prošarano. Ako volite orahe sigurno će vam se dopasti.









POTREBNE NAMIRNICE:

- 7 komada jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika pšeničnog griza
- 7 kašika oštrog brašna
- 4 kašike oraha
- 1,5 l mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- šećer po ukusu za mleko
















PRIPREMA:


Uključiti rernu da se zagreva na 200 C stepeni. Kalup podmazati uljem i pobrašnjiti.
U dublju posudu izlomiti jaja i dodati šećer. Mikserom penasto umutiti.
Dodati griz, brašno i sve lepo sjediniti. 
Odvojiti četvrtinu smese i u nju dodati mlevene orahe.
U kalup sipati prvo žuti deo a onda prošarati sa delom u kojem su orasi.
Staviti da se peče oko 30 minuta, možda i manje. Proverite čačkalicom.
Dok se koh peče pripremiti mleko. Mleko zasladite po ukusu i dodajte vanilin šećer. Staviti na ringlu da prokuva.. Ostaviti sa strane dok se koh ne ispeče. 
Pečen koh izvaditi iz rerne i preliti mlekom.
Ostaviti da kolač upije mleko. Staviti na hladno da se ohladi.
Seći na parčiće po želji i poslužiti. 














Prijatno!



недеља, 5. август 2018.

PITA S DŽEMOM OD KAJSIJA














Jednostavna pita za koju sam koristila džem od kajsija. Pošto pravim džem bez šećera iskoristila sam to za pravljenje pite po mom ukusu.


Recept je radjen u saradnji sa  C Slatka tradicija.






POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu
- 1 tegla džema od kajsija bez šećera
- 12 kašičica C psenicni griz 
- 2 kesice C vanilin šecer 
- šećer po ukusu
- 6-7 kašika ulja
C šecer u prahu  










PRIPREMA:


Uključiti rernu da se zagreva na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom. U pleh od rerne staviti papir za pečenje i namazati ga malo uljem.
Kore podeliti na 4 dela po 3 kore.
Za svaki rolat odvojiti 3 kore i poslednju koru prvo namažite uljem.
Džem rasporedite u 3 reda po kori. Pospite grizom i vanilin šećerom. Ako želite sladju pitu onda pospite i sa malo šećera.
Urolajte kore zatvarajući ih sa strane da fil ne bi cureo u toku pečenja.
Gotove rolate namažite uljem i izbockajte nožem.
Stavite u zagrejanu rernu i peči oko 30 minuta, dok ne porumeni.
Gotovu pitu izvadite iz rerne i ostavite nepokrivenu da se hladi, jer na taj način će ostati korica hrskava.
Iseći pitu na komade uz pomoć kuhinjskih makaza, posuti šećerom u prahu i poslužiti.











Prijatno!