Svi volimo urmašice i već sam ih pravila ali ovo je sada posna varijanta, tako da mogu da se prave u i u dane posta.
Recept je uradjen u saradnji sa C Slatka tradicija.
Priprema: > 60 minuta
Pečenje: 35 minuta
Za 40 urmašica
POTREBNE NAMIRNICE:
Za testo:
- 2 dl gazirane mineralne vode
- 2 dl ulja
- 100 g C psenicni griz
- 500 g brašna
- 1 kesica C prašak za pecivo
Za sirup:
- 600 g šećera
- 5 dl vode
- 1 kesica C vanilin šećera
- 1 limun - sok
I još je potrebno:
- 40 četvrtina oraha (za punjenje)
PRIPREMA:
Prvo napravite sirup. U šerpu
stavite šećer i vodu i stavite da prokuva. Kuvajte oko 5 minuta od momenta kada
provri. Dodajte vanilin šećer i limunov sok i limun isecite na kolutove i
ubacite u sirup. Ostavite sa strane da se hladi.
U odgovarajuću posudu staviti
mineralnu vodu, ulje, pšenični griz, brašno i na kraju prašak za pecivo. Testo
prvo promešajte kašikom a onda rukama domesite da dobijete kompaktnu loptu od
testa. Stavite testo u prozirnu foliju i stavite u frižider da odstoji 60
minuta.
Sada testo vadite kašikom, da bi
svaka urmašica bila iste veličine, provaljajte dlanovima u lopticu, pritisnite
testo viljuškom da se napravi šara, stavite četvrtinu oraha i lagano savijte
krajeve prema unutra da dobijete mali valjak.
Slažite napravljene urmašice u pleh,
koji ste prethodno podmazali sa malo ulja.
Zagrejte rernu na 180 C stepeni i
stavite urmašice da se peku. Pecite ih dok ne porumene oko 35 minuta.
Pečene izvadite iz rerne i prelijte
sirupom. Pustite da upiju sirup i samo jednom ih okrenite da bi lakše upile
sirup.
Stavite da se hlade, gde će one dodatno upiti sav sirup.
Poslužite ohladjene urmašice i
uživajte.
Ako volite tople sladite se istog
dana, ali najbolje su kada se naprave dan ranije.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.