Torta je trebala da bude klasični Moskva šnit ali
je recept izmenjen i dobijena je jedna nova torta jako interesantnog i bogatog ukusa. U svakom slučaju nećete se pokajati ako je napravite i svi će trražiti i repete.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za 4 kore:
-
20 komada belanaca
-
300 g šećera
-
100 g mlevene plazme
-
300 g mlevenih lešnika
-
2 kesice praha za puding od vanile
Za fil:
-
20 komada žumanaca
-
20 kašika šećera
-
4 kesice praha za puding od vanile
-
700 ml mleka
-
2 kesice vanilin šećera
-
250 g maslaca
-
500 ml slatke pavlake
Još je potrebno:
-
500 g višanja
-
500 g ananasa
-
lešnik za ukrašavanje
PRIPREMA:
Ova količina namirnica za kore je predvidjena za 2
kore, koje se peku u plehu od rerne. Posle kore presecite na pola da bi dobili 4 kore. Možete svaku
koru da pečete posebno ali je na ovaj način brže.
U odgovarajuću posudu stavite polovinu belanaca,
trun soli, i mutite mikserom uz postepeno dodavanje polovinu količine šećera i
vanilin šećera. Belanca mutite dok ne
dobijete šam koji ne curi. Dodajte polovinu keksa, lešnika i prah za puding.
Sve lagano promešajte i izlite u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Koru
pecite na temperaturi od 200 C stepeni 12 minuta. Ovo ponovite još jednom. Kore ostavite da se ohlade i odvojite lagano
papir. Kore presecite na pola i ukrojite, jer vam trebaju 4 kore.
Za fil žumanca stavite u odgovarajuću posudu,
dodajte šećer i umutite ih da pobele. Dodajte prah za puding i malo mlakog
mleka da bi se masa rastvorila i bila tečna. Ostatak mleka stavite da se
zagreva i u mlako mleko dodajte žumanca uz stalno mešanje žicom, sve dok se ne
skuva i postane gusta smesa. Fil će biti jako gust, ali tako treba. U vruć krem
umešajte maslac mikserom dok se ne rastopi i dobijete glatku kremu. Pokrite fil
providnom folijom, da se ne bi uhvatila korica, i stavite u frižider da se
ohladi.
Posebno umutite slatku pavlaku po uputstvu sa
pakovanja i umešajte je u ohladjen krem.
Fil podelite na 4 dela.
Višnje ako su bile zamrznute stavite da se otope u
cediljku i na taj način će se ujedno i ocediti od soka.
Ananas ako je iz konzerve stavite u cediljku da se
ocedi od soka.
Lešnike prepecite u rerni, samo pazite da vam ne
pregore. Očistite im ljusku i sameljite. Ostavite deo lešnika i krupno
iseckajte ili sameljite što će vam trebati za ukrašavanje.
Filovanje:
Na tacnu stavite prvu koru i namažite je tanko
filom. Preko poredjajte 2/3 višanja i nanesite ostatak fila za prvi red.
Stavite drugu koru, ponovite postupak sa filom, poredjajte 2/3 ananasa i fil za
drugi red. Sada stavite treću koru, ponovite postupak sa filom i nanesite
mešavinu višanja i anasa. Preko nanesite ostatak fila za treći red. Na kraju
stavite četvrtu koru koju obilno premažite odozgo i okolo četvrtim delom fila.
Tortu dodatno pospite krupno mlevenim ili seckanim lešnicima.
Tortu pravite dan ranije. Stavite je u frižider da
se ohladi i ukusi povežu.
Sutradan tortu secite po želji i poslužite.
Prijatno!