Sastojci:
2 veće glavice crnog luka + 1 mala glavica
400 gr ćuretine /belo meso/
3 crvene sveže paprike
2 kašike suvog biljnog začina
1 veza svežeg peršuna
6 kašika maslinovog ulja
2 kašike gustina
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
prstohvat bibera
voda
Za varivo:
2 veće glavice crnog luka
400 gr ćuretine (belo meso),
3 crvene sveže paprike
1 kašika suvi biljni začin
pola veze svežeg peršuna
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike gustina
Za pilav:
4 kašike maslinovog ulja
1 mala glavica crnog luka
2 čena belog luka
4 šoljice pirinča
1 kašika suvog biljnog začina
prstohvat bibera
pola veze peršuna
Priprema:
Crni luk očistite i isecite na rebarca, ćuretinu isecite na
kockice a papriku na štapiće. Sada u vatrostalni tiganj stavite ulje i kada se
zagreje dodati luk sa prstohvatom soli i pustiti da omekša i dobije
žućkastu boju, sada dodajte meso i papriku i to malo propržite. Nalijte vodom i
poklopljeno dinstajte da meso I povrće omekšaju. Pred kraj dodajte začine I
gustin razmućen sa malo vode I pustiti da baci ključ I da se ukusi sjedine.
Varivo ostavite na toplom mestu. U isto vreme dok se varivo dinstalo
možete da ne bi gubili vreme da skuvate pilav. U šerpu sipajte ulje, dodajte
crni luk sitno iseckan ili izrendan, beli luk iseckan i pirinač
I sve zajedno propržite da pirinač
postane staklast. Nalijte vodom da prekrije pirinač,
dodajte začine i kada prokuva, ako je potrebno dodajte još vode, smanjite vatru
i ostavite poklopljeno da pirinač
upije višak vode. Pred kraj isključite ringlu i ostavite pirinač
na njoj sve dok drži toplotu i za to vreme će pirinač
pokupiti višak tečnosti a neće se raskuvati.
Za služenje pirinač stavite u čašu interesantnog oblika ili kalup, ja sam koristila modle za puding. Dobro napunite modle i pritisnite da nema vazduha i lagano istresite na sredinu tanjira. Okolo sipajte varivo i poslužite.
Prijatno!
Za služenje pirinač stavite u čašu interesantnog oblika ili kalup, ja sam koristila modle za puding. Dobro napunite modle i pritisnite da nema vazduha i lagano istresite na sredinu tanjira. Okolo sipajte varivo i poslužite.
Prijatno!