Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 13. децембар 2018.

SLANI KUGLOF ZLATIBORAC











Recept je nastao kao inspiracija za nagradnu igru Zlatiborca sa njihovim proizvodima.












POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 komada većih jaja
- 50 g prazi luka (samo zeleni deo - na kockice)
- 50 g bebi krastavčića (na četvrtine)
- 1 crvena barena paprika (na kockice)
- 100 g belog sira u kocki (krupnije izmrvljen)
- 100 g kačkavalja (na kockice)
- 100 g svinjske pečenice Zlatiborac (na kockice)
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 1 kašika suvog vlašca
- 50 g mariniranih šampinjona (na listiće)
- soli po ukusu
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 šoljice mekog pšeničnog brašna (1,5 dl)
- 1 šoljica belog integralnog kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 1,5 dl maslinovog ulja

I još je potrebno:

- 7-8 listova svinjske pečenice Zlatiborac
- 150-200 g Zlatiborac dimljena slanina u zaštitnoj atmosferi
- svež peršunov list za ukrašavanje
















PRIPREMA:



Pripremite sve namirnice kako je navedeno u sastavu recepta.
U silikonski kalup za kuglof stavite na dno listove svinjske pečenice Zlatiborac. Zatim obložite kalup u krug listovima Zlatiborac dimljene slanine u zaštitnoj atmosferi tako što će te listove stavljati da se naslanjaju i na sredinu i na krajeve kalupa. Ovako pripremljen kalup ostavite sa strane.
U dublju činiju stavite prazi luk, bebi krastavčiće, papriku, beli sir, kačkavalj, svinjsku pečenicu Zlatiborac, marinirane šampinjone, kiselu pavlaku, suvi vlašac i jaja.
Sve promešajte i sada dodajte oba brašna, so i prašak za pecivo. Ponovo sve promešajte.
Ulijte jogurt i maslinovo ulje. Sjedinite sve u gusto testo.
Kalup za kuglof stavite na plitki pleh od rerne, da bi bilo stabilnije, i sada lagano kašikom ubacujte testo u kalup za kuglof koji ste obložili svinjskom pečenicom Zlatiborac i Zlatiborac dimljenom slaninom u zaštitnoj atmosferi.
Napunite kalup ali neka vam krajevi dimljene slanine Zlatiborac malo vire iznad testa.
Dok pripremate testo uključite rernu na 200 C stepeni sa ventilatorom, da se zagreje. Kada kuglof stavite u rernu smanjite temperaturu na 160 C stepeni i pecite oko 60 minuta. Za svaki slučaj proverite da li je pečen uz pomoć dužeg štapića koji treba da ostane suv kada ga izvadite iz testa.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite desetak minuta da se prohladi. Kuglof okrenite uz pomoć tanjira na kojem će te servirati. Stavite tanjir preko i preokrenite. Lagano skinite silikonski kalup.
Slani kuglof ukrasite krupno iseckanim peršunom.
Ostavite da se dobro prohladi.
Seći slani kuglof Zlatiborac na parčiće željene veličine i poslužite kao toplo predjelo.
 













Prijatno!




 


недеља, 2. децембар 2018.

KOLAČ S KRUŠKAMA











Čokoladni kolač obogaćen voćem i to kruškom je bilo nešto novo za mene. Nama se dopao a nadam se da će i vama.



POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 veće kruške
- 2 komada jaja
- 2 kašike bagremovog meda
- 3 dl mleka
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1,5 dl ulja
- 4 kašike brašna
- 4 kašike kokosovog brašna
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- šećer u prahu za posipanje



PRIPREMA:

Prvo uključite da se rerna zagreje na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom, a ako nemate tu opciju može i bez toga.

Sada u dublju posudu stavite izlomljena jaja, med i vanilin šećer i ručno, žicom, umutite sastojke u penušavu smesu.
Dodati ulje, promešati, pa mleko u koje ste sipali jabukovo sirće i sve dodatno umešati.
Zatim umešati brašno, kokosovo brašno, puding od čokolade i mutite da se razbiju grudvice. Na kraju umešati kakao prah i prašak za pecivo.
Testo izlite u manji četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. 
Kruške oprati, prepoloviti i izvaditi sredinu s košticama. Svaku polovinu zaseći na trake širine 5 mm. Sada kruške položiti preko testa na 4 mesta. 
Pleh stavite u zagrejanu rernu i peći oko 25 minuta. Proverite da li je pečen uz pomoć čačkalice.
Pečen kolač izvadite iz rerne, pokrikte i ostavite da se ohladi.
Seći na veće kocke pazeći da rez ide preko svake polovine kruške.
Kolač možete da pospete šećerom u prahu ili da poslužite uz šlag ili sladoled.

Prijatno!

Slike recepta sam izgubila prilikom kvara kompjutera pa zato objavljujem sliku stranice iz časopisa gde je recept objavljen.