Ako želite slanu pitu na brzinu a nemate u kući kore za pitu ali imate kvasac i brašno lako možete da napravite ovu slanu pitu ili gibanicu.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1/4 svežeg kvasca
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja ili margarina
- 2 dl mleka
- 4 komada jaja
- 1 tegla ajvara
- 300 g sira
- susam
PRIPREMA:
Napraviti testo od brašna, kvasca, soli, šećera i mleka tako što prvo rastopite kvasac u mleku sa šečerom pa sjedinite sa ostalim sastojcima. Na kraju dodajte ulje i jaja i mikserom, nastavci za testo, umesiti da se odvaja od posude. Ostaviti da se testo udupla.
Nadošlo testo promešajte i polovinu stavite u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Sada namažite ajvar pomešan sa sirom. Stavite preko drugi deo testa. Pustite da nadodje pre pečenja a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni.
Testo premazati vodom i posuti susamom. Staviti da se peče oko 45 minuta.
Pečeno izvaditi iz rerne, pokriti da se malo prohladi. Izvaditi iz kalupa i odvojiti od papira. Seći na kocke i poslužiti.
Prijatno!