Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 8. март 2019.

TORTA JAFA



















Sličnu tortu sam već pravila ali sam ovaj put radila po original receptu, naravno osmišljen na moj način tj. jafa kocke sam samo preinačila u tortu.






Priprema: >30 minuta
Pečenje: 20 minuta
Za oko 30 parčića

POTREBNE NAMIRNICE:

Za 4 kore:


-          -  8 komada jaja
-         - 8 kašika šećera
-         - 4 kesice vanilin šećera
-         - 16 kašika brašna
-         - 4 kašike ulja
-        - 2 kesice praška za pecivo
-         - 8 kašika vrele vode


Za fil:


-          -  1 tegla džema od kajsija (730 g) 
       - 2 zamrznute pomorandže izrendane
-         - bočica ekstrata od narandže
-          - ½ bočice tečne vanile
-          - 100 g čokolade
-         - 4 kašike mleka
-         - 4 kašike šećera
-         - 2 dcl vode


Za glazuru:


-          - 300 g čokolade
-          - 9 kašika mleka
-          - 30 g putera

      Još je potrebno:

      - sok od narandže za kvašenje kora

















PRIPREMA:


U dublju posudu izlomiti jaja, dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u penastu masu. U toku mućenja dodavati kašiku po kašiku vrele vode. Umešati ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Od ove mase ispeći 4 kore tako što četvrtinu mase za koru sipati u plitki pleh od rerne prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu na 180C stepeni i peći dok ne porumeni a to je nekoliko minuta jer je kora tanka. Izvaditi pečenu koru iz rerne i zajedno sa papirom je ostaviti da se prohladi. Ovako uradite još 3 puta.
U mom slučaju sam umutila celu masu pa podelila na 4 kore a vi ako vam je lakše radite to pesebno za svaku koru.
Kada su se kore prohladile odvojite ih od papira i iskorijite pomoću kalupa za torte u obliku srca. Trebaju vam 3 cela srca i 3 polovine.
Ostatak kora iskidajte na krupne komade.
Dva dela usitnjenih kora pokvasite sa polovinom džema od kajsija koji ste razredili sa čašom prokuvane vode i 4 kašike šećera. U ovu masu dodajte i ekstrat od narandže, zamrznute izrendane pomorandže i deo vanile.
Treći deo usitnjenih kora pokvasite otopljenom čokoladom sa 4 kašike mleka i vanilom

Slaganje:

Na tacnu stavite jedno celo srce i jednu polovinu.Kore pokvasite sokom od narandže.
Nanesite polovinu fila sa ukusom narandže i utapkajte mokrim rukama jer tako se fil neće lepiti za ruke.
Stavite drugo srce i polovinu. Koru pokvasite sokom od narandže i nanesite fil sa  čokoladom.
Isto uradite i sa trećim srcem i nanesite drugi deo fila sa ukusom narandže.
Preko namažite ne razredjen džem od kajsije.

Napravite glazuru tako što prvo zagrejte mleko, zatim dodajte izlomljenu čokoladu i kada se čokolada otopi umešajte puter da se dobije glatka tekstura koja se lako nanosi.
Glazuru sipajte preko torte da curi preko ivica i ostavite da se ohladi.
Tortu sam ukrasila čokoladnim mrvicama, čokoladnim suvim groždjem, belim cvetovima i dekoracijom od šećera a vi to možete da uradite po sopstvenoj želji.
Tortu ostavite do sutradan da se ohladi i svi ukusi povežu.
Secite na parčad i poslužite. 

Savet: količinu šećera možete da povećate ako volite više slatko. Ukras od šećera sam pravila od otopljenog šećera koji sam kašikom nanela na papir za pečenje prethodno namazan uljem.











Prijatno!




 


четвртак, 7. март 2019.

SARMICE OD TIKVICA












vreme pripreme 30 minuta; 

kuvanje i pečenje 60 minuta; 

za 5 osoba;



POTREBNE NAMIRNICE:

Za fil:

- 50 g pirinča
- 1/2 kese mešanog povrća za čorbu (zamrznutog)
- 1 struk mladog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- 1 kocka za supu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- prstohvat soli, bibera, kurkume u prahu, dimljene paprike, belog luka u prahu
- list peršuna

Još je potrebno:

- 600 g mladih tikvica ( 2 komada)
- 1 jaje
- 250 ml neutralne pavlake
- 200 g feta sira
- 200 g kačkavalja
- 1 + 1 kašika maslinovog ulja
- mirodjija suva ili sveža















PRIPREMA:

Prvo tikvice operite i isecite na tanke listove. Posolite i ostavite da omekšaju i puste vodu, koju će te da ocedite.
Sada napravite fil:
Iseckajte mladi luk i prodinstajte na ulju. Dodajte povrće, promešajte i pustite da se povrće zagreje. Začinite navedenim začinima i na kraju dodajte pirinač. Promešajte i nalite vodom da prekrije povrće. Pustite da provri i kuva 5 minuta, poklopite, isključite ringlu i ostavite da se samo ukuva na toploti koju je zadržala posuda u kojoj sve kuvato.
Kada pirinač pokupi svu tečnost tada je gotovo. Pospite peršunom i promešajte. Ostavite da se prohladi.
Umešajte u povrće jaje.
Vatrostalnu posudu podmažite kašikom maslinovog ulja.
Uzimajte po dva lista tikvica i stavite ih na dasku da malo prelaze jedan preko drugog. Na jedan kraj stavite kašiku fila, odozgo komad feta sira i urolajte.
Ovako spremljene tikvice slažite u pripremljenu vatrostalnu posudu jednu pored druge.
Ovo ponavljajte dok ne utrošite sve namirnice.
Ovako složene sarmice od tikvica prelite neutralnom pavlakom i kašikom maslinovog ulja.
Stavite u rernu na 200C stepeni da se peče.
Kada sarmice počnu da rumene odozgo izvadite ih iz rerne i na svaku stavite po komad kačkavalja ili feta sira. Sve vratite u rernu da se i sir zapeče.
Gotove sarmice pospite mirodjijom i ostavite da se prohlade.
Servirajte po tri sarmice uz salatu po želji.

























Prijatno!