Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 29. децембар 2020.

ČESNICA SA KVASCEM

 


 

 


 

Za najveći hrišćanski praznik Božić mesi se česnica, koju domaćica mesi u Božićno jutro. Sprema se od belog brašna i kvasca a u zamešeno testo stavljaju se simboli zdravlja, blagostanja... novčić, zrno kukuruza, pšenice, pasulja, dren... Može biti slana ili slatka ili napravljena od kukuruznog brašna ili kao pita, što zavisi od običaja.

Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.

 

Post je uradjen u saradnji sa   C Slatka tradicija 

 

priprema 50 minuta

pečenje oko  50 minuta

 

Potrebno je:

 

 

- 1 kg brašna T 400

- 2 kesice  C suvi kvasac

- 2 kašičice šećera

- 2 kašičice soli

- 1 kesica prašak za pecivo 

- 150 ml ulja

- 200 ml jogurta

- 200 ml mleka

- 1 jaje

- 1 žumance

- 1 kašika meda

 

Priprema:

 

U odgovarajuću posudu staviti deo brašna, kvasac, šećer i promešati pa dodati so, deo ulja, jogurt, mleko i jaje.

Sve zamesiti ručno ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna i na kraju ulje. Ostavite 1 kašiku za mazanje testa. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Namazati testo kašikom ulja i ostaviti da se duplira, na toplom mestu.

Testo samo malo premesiti i odvoji deo za ukrase a ostatak stavite u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom. Rastanjite rukom u pogaču. Sada zasecite mesta na testu u koja ubacite pripremljenu paru i zrnevlje.

Od odvojenog testa napravite pletenicu za okolo i za krst. Od ostatka napravite razne ukrase, list, ptica, knjiga, grozd...

Ostaviti testo da naraste ponovo. Namazati žumancetom sa malo vode.

Rernu zagrejati na 200 C stepeni i staviti česnicu da se peče oko 45 minuta. Pazite da vam ne pregori.

Gotovu česnicu premažite medom i ostaviti da se ohladi.

Česnica se lomi rukama.

 

Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!

 


 

 

уторак, 3. новембар 2020.

ČOKO KUGLICE SA ZAMENOM ZA MLEKO U PRAHU

 

 

 


 


Vreme je slava a samim tim i dosta se prave sitni kolači. Volim kuglice i evo još jedne ali čokoladne i sa  C zamena za mleko u prahu 

 

Recept je radjen u saradnji sa  C Slatka tradicija  

 

priprema do 60 minuta

za > 40 kuglica

 

 

Potrebno je:

 

- 400 g šećera

- 300 ml mleka

- 250 g margarina

- 2 kesice  C vanilin šecer  

- 400 g  C zamena za mleko u prahu  

- 150 g keksa mlevenog

- 150 g oraha mlevenih

- 3 kašike C kakao prah  

- 100 g čokolade za glazuru

- 100 g bele čokolade za glazuru

- 2+ 2 kašike ulja

 

 

Priprema:

 

U odgovarajuću posudu staviti šećer i mleko i prokuvati da se šećer otopi. Kuvati oko 6 minuta od kada provri. Dodati margarin i promešati dok se ne otopi.

Skloniti sa ringle i dodati zamenu za mleko u prahu i dobro promešati mikserom da ne ostanu grudvice. Zatim dodavati orahe i keks, vanilin šećer i kakao i sve dobro sjediniti.

Smesu ostaviti da se dobro ohladi i praviti kuglice. Ako je potrebno kvasite ruke hladnom vodom da bi lakše uvaljali kuglice.

Napravite glazuru od bele i crne čokolade i kuglice uz pomoć viljuške umačite u čokoladu, malo ocedite i odlažite na tacnu obloženu providnom folijom.

Možete kuglice i šarati ili ukrašavati po vašoj želji.

Kada se čokolada stegne kuglice prebacite u papirne korpice.

 

Prijatno!