Testo za ukrase za
slavski kolač pravim po ovom receptu sa Sajta mogujatosama.com, jedino što moji
ukrasi su napravljeni po sećanju kako je to radila moja mama i ja sam time zadovoljna, a koristim samo
smesu iz ovog posta. Meni je dovoljna polovina ove količine, koja je ovde
navedena. Vama prenosim ceo tekst kako se to radi, jer osnova je ista a ostalo
zavisi od vašeg umeća. Nadam se da će ovaj post da vam pomogne.
“Slavski
kolač je ukrašen sa ukrasima od testa. Oni su simboli naših želja
za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas
žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljaju mir, a
cvetići lepotu”.
Ukrasi od
testa za slavski kolač se prave od tvrdo umešenog slanog testa.
Potrebni
sastojci za testo za ukrase:
100g brašna,
100g gustina,
100ml vode.
Stavite
brašno u posudu, zatim dodajte gustin i promešajte, pa polako dosipajte mlaku
vodu dok ne zamesite tvrdo elastično testo.
Naš savet je da prvo napravite krupnije ukrase za koje je potrebno više testa,
a zatim da preostalo testo razvijete oklagijom što tanje i pravite ostale
ukrase.
Da
napravite grozd prvo uzmite malo testa i rastanjite ga izmedju dlanova
tako da dobijete jedan tanak valjak (traku) debljine oko 2mm a dužine 10-15cm,
zatim napravite još jedan kratki valjak dužine oko 2cm. Zatim napravite oko 20
malih kuglica razne veličine i sastavite grozd. Oko jednog kraja dužeg valjka
zalepite sa malo vode dva reda kuglica po 4 sa svake strane, zatim sa jedne
strane kuglica zalepite kratki valjak da na njega možete da dodate još jedan
red kuglica, a zatim odozgo popunite kuglicama mesta tako da dobijete bogat
grozd. Dužu traku spiralno uvite tako da obrazuje peteljku.
Da
napravite bure oblikujte deblji valjak dužine oko 2-3cm a širine 2 cm,
zatim tupom stranom tankog noža udubite uzdužne linije da se dobije utisak da
je bure sastavljeno od dasaka. Onda napravite dve male tračice kao obruče i
malu kuglicu koja predstavlja čep na buretu.
Da oblikujete klas žita prvo napravite valjak
otprilike dužine i debljine prsta malo istanjen na gornjem kraju. Zatim oštrim
makazama dok držite klas u ruci odozgo naizmenično plitko zasecajte testo da
oblikujete šare.
Pticu napravite
od jednog tanjeg valjka testa dužine oko 15cm, zatim ga samo pažljivo vežite u
čvor. Gornji kraj oblikujte tako da napravite vrat i glavu ptice, a donji kraj
pritisnite i išarajte po želji tako da dobijete rep price.
Za ostale ukrase smo testo prvo tanko razvili oklagijom, pa ga oblikovali na
sledeći način.
Da napravite knjigu isecite 2-3 pravougaonika iste
veličine, zatim ih izbockajte čačkalicom kao da su ispisani. Po sredini vodom
zalepite listove testa i čačkalicom utisnite sredinu. Da vam listovi ostanu
razdvojeni možete ih odvojiti čačkalicama, a malo svaki list izvite na krajevima
tako da dobijete utisak prave knjige.
Kale ili zvončići
se lako i brzo prave samo oštrom okruglom modlom (malom čašom, čepom, poklopcem
odgovarajuće veličine) vadite male krugove testa i sa malo vode samo zalepite
(stisnite) donji kraj oblikujući cvetić. Unutar cveta možete staviti prvo malu
kuglicu pa je obaviti i dobiti slatke zvončiće. Cvetiće možete koristiti
pojedinačno ili ih grupisati.
Da oblikujete ruže prvo od test napravite malu suzu, a
zatim kružiće testa lepite oko sredine sa malo vode oblikujući latice. Kružići
mogu biti iste veličine ili spolja mogu biti malo veći, po želji. Preporučujemo
pošto je dno ruže dosta debelo kad se cvet prosuši da odsečete višak testa tako
da ruže budu lakše i ne propadnu u slavski kolač.
Listove smo
oblikovali tako što smo kružiće testa malo rukom izdužili i oštrim nožem
napravili rupice koje predstavljaju reljef lista.
Od razvijenog testa još oblikujte krst, utisnite
slavski pečat, ili napravite pletenicu tako što ćete testo
razvući u tri ,,užeta'', pa je isplesti kaoi što pletete kosu.
Ukrase od testa je najbolje napraviti najmanje dan ranije
tako da bi se prosušili, postali lakši da ne propadaju u testo slavskog kolača
i lakše se prenose na kolač. Pošto se ukrasi za slavski kolač prave dosta dugo
kasno je da počnete da ih pravite kad je kolač zamešen, a i unapred priprema
ukrasa za slavski kolač će vam uštedeti dragoceno vreme za pripremu Krsne
slave.
Ukrasi za slavski kolač su posni
tako da se mogu koristiti i u slučaju posnog slavskog kolača.
Ovo su neki od načina kako se prave ukrasi za slavski kolač.
Napravite one koji se vama sviđaju, ali obavezno bogato ukrasite svoj slavski
kolač
Pljosnate ukrase možete uvući i sa strane tako da išarate i ivice slavskog
kolača.
Ovo je slika kako izgledaju ukrasi, što će vam olakšati pravljenje istih, ali ja ove ukrase nisam pravila. Moji se vide na slikama sa slavskim kolačima, koje sam ja pravila i na sledeće 2 fotografije.
Post je sa Sajta
mogujatosama.com
|
moji ukrasi - poskurica |
|
moji ukrasi |