Svake godine pravim Uskršnju pogaču za moje ukućane i naravno Uskršnji ručak ne može da se zamisli bez nje. Uvek gledam da nikad ne bude ista. Ovo je jedna od varijanti.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 2 komada jaja
- 25 g kvasca
- 125 g margarina
- pola kašičice soli
- na vrh noža šećera
PRIPREMA:
U mlako mleko staviti šećer, kvasac i malo brašna, promešati i ostaviti da nadodje.
U vanglici izmešati 1 jaje i so, dodati mleko sa nadošlim
kvascem i sa ostatkom brašna zamesiti testo.
Testo razvući oklagijom, namazati margarin pomešan sa
žumancetom od drugog jaja i preklopiti ga kao pismo. Opet testo razvući u
provobitan oblik staviti margarin i preklopiti kao prvi put i postupak ponoviti
5 do 6 puta.
Od testa odvojite jedan deo za mali valjak a od ostatka
pravite veliki valjak.
Testo razvući, premazati margarinom i urolati.
Testo uvite u krug, staviti u kalup veličine 30 cm premazan
margarinom,u kojem će se peći, i sada makazama zasecajte testo, ali ne do kraja
i svaki drugi deo uvrnite a svaki prvi prebacite prema sredini.
Od malog valjka
isecite komade široke 3 cm i stavite ih izmedju uvrnutih delova testa.
Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste.
Pogaču premažite umućenim belancetom.
Rernu zagrejte na 200 C stepeni i pecite pogaču 10 minuta, a
zatim smanjite na 180 C stepeni i pecite dok ne porumeni.
Gotovu pogaču izvadite
iz tepsije, uvijte u čistu krpu i ostavite da se prohladi.
U sredinu pogače stavite ofarbana jaja i poslužite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.