Jelu sam ipak dala naziv djuveč ali sam dodala povrće, sočivo i leblebije jer je ovo spremljeno na moj način, tj. onako kako ja kuvam i u kombinaciji kako se možda nekome nedopada. Doduše i ja sam bila skeptična kada sam videla slične recepte, koji su vezani za način ishrane koji upražnjavamo suprug i ja, ali kada sam probala a pogotovo on, i to nam se dopalo, rekla sam to je dodatna kombinacija. Sada klasična jela nespremam jer nam neprijaju.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 plavi paradajz
- 1 tikvica
- 4 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 6 krompira
- 200 g šampinjona
- 50 g sirovog sočiva
- 50 g pečene leblebije
- 2 kašike ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 veze lista peršuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- 2 dcl vode
PRIPREMA:
Leblebije i sočivo prethodno obarite u slanoj vodi i ocedite.
Plavi paradajz oljuštite ali da ostanu delovi kore i isecite na kocke.
Tikvicu oljuštite i isecite na kocke.
Šargarepu oljuštite i isecite na male štapiće.
Crni luk oljuštite i isecite na rebarca.
Krompir oljuštite i isecite na kockice.
Šampinjone veće presecite na četvrtine ili polovine a manje ostavite cele.
Sve to stavite u teflonsku tepsiju i pospite začinom od sušenog povrća i morske soli i maslinovim uljem. Pokrite aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni da se peče.
Kada se povrće upari i malo slegne dodati obareno sočivo i leblebije i lagano promešajte. Ostale začine pomešajte sa toplom vodom i prelite povrće da ogrezne. Ako je potrebno dodajte još malo vode. Vratite u rernu bez folije da se dopeče i sokovi povežu.
Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji. U mom slučaju to je bila salata od mešanog povrća ZDRAVA SALATA OD CVEKLE, CELERA, ŠARGAREPE I SVEŽE...
Prijatno!