Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 28. јул 2015.

DJUVEČ SA POVRĆEM, SOČIVOM I LEBLEBIJAMA




Jelu sam ipak dala naziv djuveč ali sam dodala povrće, sočivo i leblebije jer je ovo spremljeno na moj način, tj. onako kako ja kuvam i u kombinaciji kako se možda nekome nedopada. Doduše i ja sam bila skeptična kada sam videla slične recepte, koji su vezani za način ishrane koji upražnjavamo suprug i ja, ali kada sam probala a pogotovo on, i to nam se dopalo, rekla sam to je dodatna kombinacija. Sada klasična jela nespremam jer nam neprijaju.













POTREBNE NAMIRNICE:


- 1 plavi paradajz
- 1 tikvica
- 4 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 6 krompira
- 200 g šampinjona
- 50 g sirovog sočiva
- 50 g pečene leblebije
- 2 kašike ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA 
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 veze lista peršuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- 2 dcl vode










PRIPREMA:


Leblebije i sočivo prethodno obarite u slanoj vodi i ocedite. 
Plavi paradajz oljuštite ali da ostanu delovi kore i isecite na kocke. 
Tikvicu oljuštite i isecite na kocke. 
Šargarepu oljuštite i isecite na male štapiće. 
Crni luk oljuštite i isecite na rebarca. 
Krompir oljuštite i isecite na kockice. 
Šampinjone veće presecite na četvrtine ili polovine a manje ostavite cele. 

Sve to stavite u teflonsku tepsiju i pospite začinom od sušenog povrća i morske soli i maslinovim uljem. Pokrite aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni da se peče.

Kada se povrće upari i malo slegne dodati obareno sočivo i leblebije i lagano promešajte. Ostale začine pomešajte sa toplom vodom i prelite povrće da ogrezne. Ako je potrebno dodajte još malo vode. Vratite u rernu bez folije da se dopeče i sokovi povežu.

Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji. U mom slučaju to je bila salata od mešanog povrća  ZDRAVA SALATA OD CVEKLE, CELERA, ŠARGAREPE I SVEŽE...




















Prijatno!

MEŠANO POVRĆE SA JUNETINOM














POTREBNE NAMIRNICE:


- 400 g junetine
- 1 struk praziluka
-  1 kesa zamrznute mešavine povrća za rusku salatu
- 8 srednjih krompira
- 1 mala šoljica pirinča
-  2 kašike  ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 1 kašičica belog luka u granulama
- po ukusu morske soli
- 1 kašika maslinovog ulja
-  1 l vode














PRIPREMA:


Meso iseći na kockice i staviti u vatrostalnu činiju podmazanu maslinovim ulje, dodati praziluk sečen na kolutiće i staviti u rernu da se malo zapeče, nekih desetak minuta. Izvaditi iz rerne.
Dodati zamrznutu mešavinu povrća, krompir isečen na sitne kockice i pirinač. 
Pomešati začine i vodu, oko 1 litar, i preliti pripremljeno povrće da ogrezne. 
Ponovo vratiti u zagrejanu rernu da povrće i meso omekšaju i da se zapeče. 
Služiti kao glavno jelo.










Prijatno!

TIKVICE HARMONIKA SA PRILOGOM OD ŠAMPINJONA






  




Tikvice su spremljene po receptu
U mom slučaju su korišćene tamno zelene tikvice i malo sam promenila začine. Stavila sam one koje ja inače koristim. 



POTREBNI SASTOJCI:


- 2 komada srednjih zelenih tkvica
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašika ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 1 kašika  SUSAMOVA SO
- po ukusu morske soli
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- 100 g kačkavalja
















PRIPREMA:


Tikvice operite, obrišite i isecite na tanke šnite, ali ih nemojte presecati do kraja. Ovo uradite uz pomoć dve varjače izmedju kojih će te da stavite tikvicu a one će pomoći da se tikvica ne preseče do kraja. 
Tikvice složite u vatrostalnu činiju.
Sada pripremite preliv. U jednu činijicu stavite začine i maslinovo ulje i sve dobro promešajte. 
Ovim prelivom pomoću četkice namažite tikvice spolja ali i izmedju šnita.
Pokrite posudu aluminijumskom folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni. Nisam pratila koliko dugo su se pekle pa zato proverite posle nekih pola sata. Ako su omekšale skinite foliju i još malo ih pecite da porumene.
Još dok su vruće pospite ih rendanim kačkavaljem. U mom slučaju je bio običan kačkavalj, jer taj sam imala u kući ali ako imate dimljeni daće jelu još bolji ukus. Meni se dopalo i ovak. bilo je preukusno i u kombinaciji sa punjenim šampinjonima po mom receptu  PUNJENI ŠAMPINJONI smo ih pojeli u slast.


























Prijatno! 




PUNJENI ŠAMPINJONI












POTREBNI SASOTJCI:


- 800 g šampinjona većih
- 100 g sušene slanine
- 1 kašika sušenog povrća mlevenog
- po ukusu morske soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika kurkume
- 1 kašika susamove soli
- 100 g kačkavalja






















PRIPREMA:


Od 20 šampinjone odvojiti drškice.
Drškice iseckajte sitno.
Suvu slaninu  iseckati na sitne kockice.
U tiganj stavite kockice slanine i propržite da postane hrskava. Slanina će se otopiti ali nemojte da je odlivate.
Dodajte seckane drškice šampinjona i zajedno propžite.
Začinite i sklonite sa vatre da se nadev malo prohladi.
Šeširiće puniti nadevom i složiti u tepsiju odloženu papirim za pečenje.
Ostatak šampinjona koji su sitniji stavite u istu tepsiju i začinite istim začinima kao i fil kojim ste punili šeširiće šampinjona. Prelijte šampinjone maslinovim uljem.
Stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni da se zapeku.
Kada porumene pospite ih krupno rendanim kačkavaljem.
Poslužite tople kao prilog uz povrće. U mom slučaju sam is poslužila uz tikvice po mom receptu TIKVICE HARMONIKA.




















Prijatno!

KROMPIR PIRE












POTREBNI SASTOJCI:


- 1 kg krompira
- 2 kašike sušenog povrća mlevenog
- po ukusu so
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 4 kašike maslinovog ulja
- malo list peršuna, vlašca, čeri paradajz














PRIPREMA.


Oljuštite krompri i stavite u hladnu vodu sa malo soli da se kuva. Kada se krompir skuva ocedite vodu ali je nemojte baciti.
Ispasirajte krompir na način kako to inače radite. U mom slučaju je pasiran prvo viljupkom a posle mikserom.
Dodati začine i maslinovo ulje i postepeno dodajte vodu u kojoj se krompir kuvao i mešajte ručno ili mikserom dok ne dobijete željenu gustinu.
Ukrasite listovima peršuna i poslužite toplo kao prilog uz glavno jelo.













Prijatno!

ČORBICA SA LISTOVIMA CVEKLE













POTREBNI SASTOJCI:


- 10 listova cvekle veća
- 1 glavica crnog luka manja 
- 1 kašika brašna od prosa
- 1 kašika brašna od leblebije
- 1 kašika susamove soli
- 1 kašika sušenog povrća mlevenog
- po ukusu soli
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica kurkume
- 2 dcl kisele pavlake
- pola veze peršunovog lista
- voda








PRIPREMA:


U dublju šerpu staviti maslinovo ulje i iseckanu glavicu crnog luka i propržiti, dodati sušeno povrće mleveno, kurkumu, so i dodati isečene listove cvekle. 
Kada se listovi cvekle upare dodati brašno od prosa i leblebije, promešati i naliti vodom oko 1,5 litar. Pustiti da se kuva na tihoj vatri i povremeno promešati da ne bi zagorelo.
Kada se listovi cvekle skuvaju i čorbica zgusne dodati krupno iseckan peršunov list i pola razmućene kisele pavlake. Ostatak kisele pavlake stavite onako kašikom da se vidi pavlaka u čorbici. 
Servirati toplo.



























Prijatno!