Jelo je prilagodjeno bezglutenskoj ishrani.
POTREBNI SASTOJCI:
- 1 glavica crnog luka
- 1 komad veće crvene sveže paprike
- 2 šolje integralnog pirinča
- 1 šaka krupno sečenog vlašca
- 2 šake pečene heljde
- 1 šaka zamrznute mešavine povrća za rusku salatu
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika kurkume
- 1 kašika belog luka u granulama
- 1 kašičica soli i bibera
- 2 kašike začina od sušenog povrća
PRIPREMA:
Veče pre nego što će te da spremate pilav heljdu dobro operite u više voda. Nalijte vrelu vodu u posudu u kojoj je heljda da je prekrije, poklopite i ostavite preko noći da nabubri.
Isto to uradite i sa integralnim pirinčem. Na ovaj način skraćujete postupak kuvanja a inače je dobro žitarice potopiti da odstoje par sati a najbolje preko noći jer je tada iskorišćenost hranljivih sastojaka maksimalna.
Sutradan ocedite helju i integralni pirinač od vode.
U dublji tiganj stavite maslinovo ulje, crni luk isečen na kockice, kurkumu i beli luk u granulama i na tihoj vatri malo prodinstajte da začini puste sokove.
Dodajte svežu papriku isečenu na štapiće i par minuta i nju prodinstajte.
Sada dodajte ocedjenu heljdu, integralni pirinač, povrće i vlašac.
Promešajte i nalite vodom za 2 prsta preko namirnica. Stavite začin od sušenog povrća, so i biber i ostavite poklopljeno da se krčka na tihoj vatri. Povremeno promešajte i dolivajte vodu, koja je uvrila, dok se integralni pirinač i heljda ne skuvaju. Vodite računa da vam se pirinač ne prekuva.
Kada skoro sva voda uvri a pirinač bude 90% kuvan, isključite ringlu i ostavite na šporetu poklopljen sud sa pirinčem da se dodatno dokuva i upije svu tečnost. Pilav pospite sa krupno seckanim vlašcem.
Pirinač treba da bude kuvan ali suv a dodatnu vlažnost će mu dati navedena količina maslinovog ulja.
Pilav poslužite kao glavno jelo sam uz salatu ili kao prilog.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.