Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 31. јануар 2011.

MUSAKA OD KROMPIRA SA TUNJEVINOM







SASTOJCI:


* 2 konzerve tunjevine
* 1 kg krompira
* 1 glavica crnog luka
* 50 gr sojinih ljuspica
* suvi biljni začin, so, biber
* peršunov list
* beli luk u granulama
* voda
* 4 jaja







PRIPREMA:


Krompir očistiti i iseći na kolutiće. Crni luk očistiti, iseckati sitno i zajedno sa tunjevinom propržiti. Dodati sojine ljuspice potopljene u vrelu vodu i sve zajedno propržiti i dodati začine po ukusu. Uzeti vatrostalnu činiju staviti pola krompira, masu od tunjevine pa opet krompir i naliti toplom vodom da ogrezne. Staviti u zagrejanu rernu na 200"C da se peče. Kada je krompir pečen umutiti jaja i preliti preko musake i vratiti u rernu još malo da se zapeče. Posuti seckanim peršunovim listom i služiti kao glavno jelo uz salatu po želji.


Prijatno!

понедељак, 24. јануар 2011.

HLEB NA MOJ NAČIN










Hleb po receptu moje majke, koji me podseća na hleb koji sam jela kod babe na selu kada sam bila mala.




POTREBNO JE:


* 1 svaž kvasac
* 7,5 dl tople vode
* 1,300 gr brašna tip 400
* 1 kašika šećera
* 1 kašika soli
* 1 kašika sirćeta
* 1 dl ulja









PRIPREMA:


U dublji sud za mešenje staviti toplu vodu, kvasac i šećer. Kada se kvasac rastopi dodati celu količinu brašna, ulje, so i sirće. Sve umesiti mikserom,  nastavci za testo, da se dibije kompaktna masa koja se odvaja od posude. Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplo mesto oko 1 sat da nadodje. Testo ponovo mikserom premesiti. U okruglu tepsiju staviti peki papir, preručiti testo, poravnati i ostaviti da nadodje. Za to vreme zagrejati rernu na 200"C. Testo viljuškom probosti na više mesta i staviti da se peče. Peče se 60 minuta. Izvaditi pečeni hleb, poprskati ga hladnom vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da omekša oko 30 minuta. Izvaditi hleb iz tepsije, odvojiti od papira staviti na drugu krpu, pokriti ga i ostaviti da se ohladi.
Savet: sirće daje mekoću hlebu i ostaje svež nekoliko dana s tim što kada se ohladi hleb stavite u najlon kesu.



Prijatno!