POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 kesica
suvog kvasca (25 g svežeg)
-
500 g
brašna za dizana testa
- prstohvat
soli
- 60 g
šećera
- 2,5 dcl
mleka
- 2 komada
jaja
- 80 g +20 g
+ 20 g margarina
- 1 komad
limuna (rendana kora)
- džem, šećer u
prahu za posipanje
PRIPREMA:
U dublju posudu
stavite brašno, kvasac, so, šećer, limunovu koricu i sve promešajte.
Posebno pomešajte
mleko, rastopljen margarin i umućena jaja.
Dodajte mokre sastojke
suvim i sve dobro izradite rukama ili
mikserom nastvcima za testo.
Posudu pokrite
kuhinjskom krpom i ostavite na toplo mesto da se testo duplira. Ovaj postupak
zavisi od toplote prostorije ili mesta gde ste ostavili testo, otprilike oko 60
minuta.
Uskislo testo lagano
premesite.
Da bi buhtle bile sve iste
napravite deblji valjak koji isecite na komadiće iste širine.
Svaki komad u ruci
malo razvucite, dodajte malo džema i stisnite krajeve da džem nebi cureo tokom
pečenja.
Buhtle slažite u
okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namazali rastopljenim margarinom
ili uljem, tako da sastav bude odozdo.
Kada ih sve složite
namažite ih rastopljenim margarinom i ostavite da se odmore i nadodju još malo.
Za to vreme ugrejte
rerun na 200C stepeni.
Stavite buhtle da se
peku.
Kada porumene smanjite
temperature na 180C stepeni i dopecite testo.
Buhtle su gotove kada
se testo odvoji od posude, za nekih 50 minuta.
Izvadite ih iz rerne,
poprskajte sa malo hladne vode, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se
prohlade.
Prohladjene buhtle
odvojite po sastavu, pospite prah šećerom i poslužite.
Prijatno!