Obožavam torte sa voćem a pogotovo sa bananama. Ovo je recept za jako jednostavnu tortu koja se brzo pravi a još brže pojede.
Recept je napravljen u saradnji sa C Slatka tradicija
Priprema: > 30 minuta
Za 2 manje ili jednu veću tortu
POTREBNE NAMIRNICE:
- 400 g kockastog keksa
- 6 banana
Za fil:
- 3 kesice C puding sa ukusom banane
- 900 ml mleka + za potapanje keksa
- 1 kesica C vanilin šecer
- 4 kašike šećera
- 50 g margarina
- 50 g lešnika ili oraha mlevenih
- 50 g brusnice suve
- rum po ukusu
Još je potrebno:
- 100 g bele čokolade
- 5 do 6 kapi ekstrata od brusnice
- 1 dl mleka
- 1 kašika ruma
Glazura:
- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 2 kašike mleka
- 2 duguljasta kalupa ili jedan veći
PRIPREMA:
Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo
hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i vanilin šećer i
ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao. Kuvani puding
sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.
U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i
brusnice.
Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom,
ostavljajući malo više preko ivica.
U kalup sipati deo fila pa složiti cele banane isečene po
horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poredjajte red keksa
umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.
Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrat
od brusnice i otopite u kompaktnu masu
na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelite preko reda keksa. Opet
stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.
Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrite daskom,
važno da je ravno i ne previše teško, i ostavite u frižideru do sutradan da bi
se ukusi povezali i keks omekšao.
Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko
torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.
Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte
tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.
Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.
Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom.
Prijatno!