Jedno jako ukusno jelo s tikvicama i dosta začina a napravljeno na interesantan način dopašće se svima koji vole tikvice.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 900 g tikvica
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 glavica crnog luka
- 300 g mlevenog mesa
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- sitna morska so po ukusu
- malo bibera
- 3 kašike seckanog vlašca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 jajeta
- 200 ml kefira ili jogurta
PRIPREMA:
Tikvice oprati, oguliti, iseći na deblje kolutove i odložiti u dublju posudu. Posoliti ih, dodati kurkumu u prahu, suvi origano, beli luk u granulama i sve dobro promešati.
U tiganj sipati kašiku ulja i sitno seckani crni luk. Blago ga posoliti. Kada luk omekša dodati mleveno meso i dobro ga upržiti.
Meso začiniti mešavinom sušenog povrća bez soli, koji sama pravim, biberom i na kraju dodati vlašac.
U okruglu vatrostalnu posudu s poklopcem sipati kašiku maslinovog ulja i složiti tikvice uspravno u krug. Izmedju sipati uprženo mleveno meso.
Posudu poklopiti i staviti u rernu na 200 C stepeni da se peče, sve dok tikvice ne omekšaju i ne porumene.
Posebno umutiti jaja i kefir i dobijenom smesom preliti pečene tikvice. Vratiti posudu u rernu da se jaja zapeku.
Savet: Ako su tikvice mlade ne morate ih ljuštiti, samo ih dobro operite.
Za ovaj recept sam izgubila slike prilikom kvara kompjutera zato objavljujem skeniranu stranicu časopisa gde je recept objavljen.
Prijatno!